Próbáld ki te is Urbán Gábor isteni címlapreceptjét! (A februári Nők Lapja Konyhában három másik remek fánkreceptet is találtok – a klasszikustól a keleties, meglehetősen édes tulumbáig.)
Hozzávalók 25-30 darabhoz:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 6 dkg vaj/margarin | 2 dl tej | fél dl rum | 8 dkg cukor | 4 dkg friss élesztő | 3 tojássárgája | olaj a sütéshez
- A tésztához a lisztet, sót, puha vajat/ margarint keverőtálba mérjük, kissé elmorzsoljuk. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne a belemorzsolt élesztőt, majd a tojássárgájával és a rummal a lisztes részhez adjuk, és sima, lágy tésztává dagasztjuk. (Alaposan ki kell dagasztani, hogy könnyű legyen, ez segít majd abban, hogy szalag keletkezzen a fánkon.) Letakarva 20 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, és lisztezett munkalapon 2-3 cm vastagra nyújtjuk. 3-4 cm átmérőjű pohárral vagy kiszúróval kiszaggatjuk. Az így kapott fánkokat konyharuhával letakarva 15-20 percig kelesztjük.
- Amíg a fánkok kelnek, olajat hevítünk (kb. 4 cm magasan álljon a lábosban), és a megkelt fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. (Az olaj legyen kellően meleg, 160-165 ºC-os, de nem túl forró, mert akkor kívül megég, de a belseje nyers marad.) Papírtörlőn lecsepegtetjük. Porcukorral meghintjük, eperlekvárral tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS
KALÓRIA 110 KCAL/DARAB
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes