Szaggassunk bele házi csipetkét, és máris jobban tölti a gyomrot egy hideg téli napon (ahogyan például a jalapenós, sajtos burgonyaleves is, amit szintén ajánlatos kipróbálni)!
Hozzávalók 4 személyre:
3 + 3 evőkanál olaj | 35 dkg shiitake gomba vagy barna csiperkegomba | só, bors | 1 kisebb fej vöröshagyma | 3 gerezd fokhagyma | fél teáskanál finomra aprított kakukkfű | 35 dkg csirkemellfilé, kockázva | 5 dkg bébispenót | 1 dl főzőtejszín | 2 teáskanál keményítő | 2-3 késhegynyi őrölt szerecsendió
A csipetkéhez: 1 közepes (M-es) tojás | 10-12 dkg liszt | fél kávéskanál só
- Serpenyőben hevítsünk 3 evőkanálnyi olajat, pirítsuk meg benne a feldarabolt gombát. Csak a végén sózzuk, közben borsozzuk.
- Lábosban hevítsük fel a másik 3 evőkanál olajat, borítsuk rá a finomra aprított vöröshagymát, pirítsuk 4-5 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk meg kakukkfűvel, kevergessük fél percig, majd forgassuk hozzá a felkockázott húst. Pirítsuk fehéredésig, öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel, keverjük bele a pirított gombát, majd kb. 20 perc alatt főzzük készre.
- Készítsük el a csipetkét: az elkevert tojáshoz adjuk hozzá a sót és a lisztet, keverjük sűrű masszává. A tizedik perc után szaggassuk apránként a levesbe, az utolsó 2-3 percben forgassuk hozzá a megmosott, lecsepegtetett spenótot. A tejszínt keverjük össze a keményítővel, forraljuk össze a levessel. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük szerecsendióval.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 452 KCAL/ADAG
Recept: Szatmári Feri
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Filep Kata