Hernyák Tomi az orosz konyha egyik legnépszerűbb fogását vette szemügyre. 

A legtöbb nemzetnek megvannak a kedvenc sertéshúsos fogásai – amelyekkel megéri néha kísérletezni, ha nincsen ötletünk, mi legyen az ebéd.

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához: 20 dkg liszt + a nyújtáshoz | 2 tojás | 4 evőkanál tej | csipet só
A töltelékhez: 30 dkg darált sertéshús | 1 fej vöröshagyma | só, bors, csípős pirospaprika | csipet szárított kakukkfű, rozmaring vagy kapor (opcionális)
A tálaláshoz: 10 dkg császárszalonna | 3 dl tejföl | 1 gerezd fokhagyma

  1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Lisztezett nyújtódeszkán pár mm vékonyra nyújtjuk. Egy nagy, 10-15 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat vágunk ki belőle.
  2. A töltelékhez összekeverjük a darált húst a finomra vágott vöröshagymával, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával. Kaporral, rozmaringgal vagy kakukkfűvel tovább fűszerezhetjük.
  3. Minden korong közepére teszünk egy-egy teáskanálnyi húsos tölteléket, majd félbehajtjuk, becsomagoljuk. Lenyomkodjuk a széleit. Sós, forró vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére. Ezután még kb. 2 percig forraljuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük a vizet. Tányérokra halmozzuk.
  4. A tálaláshoz a felkockázott szalonnát serpenyőben ropogósra pirítjuk. A tejfölt kikeverjük a zúzott fokhagymával, sózzuk. Ezekkel tálaljuk a pelmenyit.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC
KALÓRIA 725 KCAL/ADAG

Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/03. lapszámában jelent meg.