Urbán Gábor ellenállhatatlan és meseszép tortát alkotott, amire megéri rászánni az időt a konyhában.
Hozzávalók 12-14 szelethez:
A kókuszos piskótához: 9 tojásfehérje | 15 dkg cukor | 10 dkg kókuszreszelék | 1 csomag sütőpor | 20 dkg liszt
A krémhez: 30-40 dkg ribizlilekvár | 4 dl tej | 7,5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 3 dl hideg habtejszín | 1 csomag habfixáló | 5 dkg kókuszreszelék
A díszítéshez: 5-7 dkg szeletelt pörkölt mandula | 15 dkg natúr marcipán vagy fehér fondant | 3 dkg kókuszreszelék | 3-5 dkg darált pisztácia | 5 dkg étcsokoládé
- A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékkel és sütőporral elkevert lisztet.
- A masszából sütőpapírral bélelt tepsibe 3 darab, kb. 20×30 cm-es lapot kenünk, 170 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük (laponként) 10-12 perc alatt. Ha kihűltek a lapok, kettőt összetöltünk a lekvárral, és a harmadik lap egyik felét is megkenjük vele.
- A krémhez 3 dl tejet a cukorral felforralunk, besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük. A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a kihűlt és alaposan átkevert pudinghoz, végül beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
- A lekvárral összetöltött lapok tetejére kenjük a krém kétharmadát, rátesszük a harmadik lapot a lekváros felével lefelé, majd a harmadik lapra, illetve az oldalára kenjük a maradék krémet. Az oldalát szeletelt mandulával panírozzuk, hűtőbe tesszük dermedni.
- A díszítéshez a csokoládét gőz felett vagy mikróban megolvasztjuk, és szilikonos sütőpapírra kerítést csorgatunk belőle. A marcipánmasszából bárányokat formázunk a képen látható módon, kókuszreszelékbe forgatjuk őket, a szemeiket egy-egy csepp csokoládéból készítjük el. Tálaláskor a bárányokat a tortára helyezzük, beleszúrjuk a kerítést, megszórjuk a darált pisztáciával.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 10-12 PERC
KALÓRIA 443 KCAL/SZELET
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes