Turbózzuk fel kicsit a klasszikus pitét – Meggyes, mákos pite

Mutatjuk Urbán Gábor jól bevált ötletét!

Gyerekkorunk egyik nagy kedvence a nagymama túrós, meggyes vagy éppen almás pitéje, ami a megszokott formában is isteni, de nem árt meg neki az sem, ha kiegészítjük néhány hozzávalóval (például egy kis citrommal).

Hozzávalók egy 20×30 cm-es tepsihez:

A tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 csomag sütőpor | 12 dkg porcukor | 20 dkg sertészsír/vaj/margarin | 2 tojás + 1 tojás a kenéshez | 12 dkg tejföl
A töltelékhez: 75 dkg magozott meggy (mirelit és befőtt is jó) | 1 (kezeletlen) citrom | 15 dkg cukor | 20 dkg darált mák | 1 evőkanál búzadara (ha friss meggyből készítjük, elhagyható) | 1 teáskanál őrölt fahéj | 5 dkg darált keksz

  1. A tésztához a lisztet, sütőport, porcukrot összekeverjük, és a sertészsírral/vajjal/ margarinnal kissé elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a 2 tojást és a tejfölt, majd sima tésztává gyúrjuk.
  2. A tészta kétharmadát lisztezett munkalapon 20×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
  3. A töltelékhez összekeverjük a magozott meggyet, a reszelt citromhéjat és a kifacsart citromlevet, a cukrot, a darált mákot, a búzadarát, a fahéjat és a darált kekszet. Egyenletesen a tepsibe helyezett lapra rétegezzük.
  4. A maradék tésztát 20×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, kicsi (pl. szív alakú) kiszúróval kiszaggatjuk, és a pite tetejére helyezzük. Megkenjük a felvert tojással, majd 165 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 30-35 perc alatt. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

Tipp: A kiszúrt darabokat külön megsüthetjük, 170 °C-os sütőben 6-7 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
SÜTÉS 30-35 PERC
KALÓRIA 6663 KCAL/EGÉSZ ADAG

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/03. lapszámában jelent meg.