Cukrászsütemény házilag – és egy pici csavarral: lúdlábrolád

Ha klasszikus cukrászsüteményt kell mondani, a legtöbben biztosan említenénk a lúdlábtortát – amin most csavartunk egy kicsit.

Urbán Gábort arra kértük, készítse el a klasszikus cukrászsütemények jól ismert verziót, és találjon ki két másik desszertet is, ugyanarra az ízvilágra. Szerintünk a kísérlet remekül sikerült, legalábbis mi imádtuk a lúdlábgolyót és a somlói fagyit is! Az abszolút kedvencünk viszont a lúdlábrolád volt, amit legújabb Desszert magazinunkból most online is megosztunk – lepd meg vele a családot te is!

Hozzávalók 14-16 szelethez:

A piskótához: 2 dkg vaj/margarin | 2 dkg étcsokoládé | 3 tojás | 6 dkg cukor | 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | fél csomag sütőpor | 4 dkg liszt
A krémhez: 2 dl habtejszín | 20 dkg cukor | 10 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 25 dkg vaj/margarin | 20 dkg magozott meggy
A díszítéshez: 5 dkg étcsokoládé-forgács | 10 dkg étcsokoládé | 1-2 evőkanál olaj

  1. A piskótához a vajat/margarint és a csokoládét összeolvasztjuk, de ne legyen túl meleg. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sárgáját és a vajas csokoládét, végül beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet.
  2. A masszát kb. 30×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, 160 ºC-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Még melegen konyharuhába tekerjük, hagyjuk kihűlni.
  3. A krémhez tejszínt a cukorral felforraljuk, a forrástól számítva 1 percig főzzük (105-110 ºC), majd a tűzről levéve besűrítjük a kakaóporral. Még melegen hozzákeverjük a vaj/margarin felét. Néhányszor megkeverve szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a maradék puha vajjal/margarinnal habosra keverjük.
  4. A piskótát kitekerjük, vékonyan megkenjük krémmel, megszórjuk a lecsöpögtetett meggyel, rátesszük a maradék krémet. A hosszabb oldaláról indulva feltekerjük. Hűtőben dermesztjük pár órán át.
  5. Amikor teljesen megdermedt a krém, a díszítéshez a vízgőz fölött megolvasztott, olajjal hígított csokoládéval bevonjuk a tekercset. Csokoládéforgáccsal díszítjük, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA 406 KCAL/SZELET

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2023/01. lapszámában jelent meg. 
A magazint keresd az újságárusoknál!