A háremhölgyek kedvence – innen jött a marcipán

Kétségkívül a marcipán az egyik legnépszerűbb és közkedveltebb hozzávaló, ami egy tortára kerülhet. Az édes mandulából készült massza már a régebbi idők folyamán is sokak kedvence volt, ez a szokás pedig a mai napig fennmaradt. Bármilyen színben és formában el tudjuk képzelni, és gyakorlatilag mindenki szereti, ám tudjuk-e, hogy honnan ered ez a cukrászipari csoda?

A történelem során számos nép ismerte és használta a marcipánt, ám arról, hogy pontosan mikor és hogyan került Európába, megoszlanak a vélemények, ugyanis több legenda övezi e nemes édesség eredetét.

1347 és 1353 között, a fellángoló pestisjárvány alatt kiemelten fontossá vált, hogy nem romlandó termékeket és élelmiszereket gyártsanak. Ekkor került a köztudatba először a marcipán őse, amit egy olasz, Márton nevű pék alkotott meg. Az akkoriban közkedvelt, olajos magvak alkotta édes mézes pogácsát (innen az elnevezés: marci-panis) Márton kenyerének keresztelték, és kiállta a világjárvány támasztotta egészségügyi intézkedéseket.

Egyesek szerint a marcipánt nem Milánóból honosította meg a pék, hanem az Törökországból vagy Irakból került Európába, ugyanis

a háremhölgyek egyik kedvenc ínyencségeként, keleti fűszerekkel ízesítve robbant be a mindennapok cukrásziparába.

Más elméletek szerint a marcipán 1402-ből, Lübeckből származik. Ekkor történt ugyanis, hogy a lübecki éhínség alkalmával, egy mandulával megpakolt görög hajó futott be a helyi kikötőbe, azonban a megrendelő kereskedő tönkrement, és az élelem gazdátlan maradt. Ekkor egy helyi cukrász megvásárolta a mandulát, majd cukorral, rózsavízzel és tojással összekeverve apróra gyúrt golyók formájában árulni kezdte.

Az olasz megközelítés szerint a marcipán Olaszország védőszentjének, Szent Márknak a nevéből eredeztethető. Az itáliai legenda szerint a finomság egy velencei cukrászmester műhelyéből származik, akinek lánya játékképpen mézbe apróra zúzott mandulát kevert, majd azt megformázta. Apjának annyira tetszett az alkotás, hogy az abból készített édességet a Szent Márk téren a védőszent ünnepén elkezdte árusítani, és innen származhat az elnevezés: Szent Márk kenyere.

Így készítsünk marcipánt házilag

Habár manapság a masszát torták díszítésére és különböző édességek töltelékeként használjuk és ismerjük, elég nehéz elképzelnünk, hogy más célokra is alkalmazták a történelem során. Pedig így igaz, nemcsak édességként ismerték, hanem

a középkorban például székrekedés és puffadás ellen használták,

sőt, asztaldíszként is szolgált Mátyás király lakodalmának alkalmával. További érdekesség, hogy régebben a marcipánhoz nem lehetett akárhol hozzájutni, hiszen eleinte csak patikákban szerezhették be a vásárlók.

marcipán

Fotó: Getty Images

Manapság már természetesen az élelmiszerüzletek polcairól szinte bárhol megvásárolhatjuk, de otthon is elkészíthetjük. Mivel a marcipán mandulából és cukorszirupból készül, így a hagyományos verzióját is ezekkel készíthetjük el. Nincs másra szükség hozzá, mint 20 dkg mandulabélre, 20 dkg porcukorra, és 0,5 dl vízre. A hántolt mandulát daráljuk le, majd tegyük hozzá a cukor felét. A másik felét adjuk a vízhez, és forraljuk fel vele. A kapott szirupot adjuk a mandulához és kezdjük el kevergetni. Kis idő múlva már összedolgozhatóvá válik, így gyúrjuk addig, míg szép fényes és formázható nem lesz. A natúr színű marcipánt könnyen színezhetjük is, gél állagú ételfestékkel. A tökéletes színhatás érdekében először mindig kis darab marcipánnal próbálkozzunk, majd ha az ételfesték színét átvette, helyezzük a nagyobb masszánk közepére, és hajtogassuk rá a nagyobb darabot, melyet folyamatos gyúrás mellett hozzádolgozhatunk. 

Szuper gyors, marcipános keksztekercs

Hozzávalók:

  • 25 dkg háztartási keksz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál rum vagy rumaroma
  • 1 dl kávé
  • 40 dkg marcipán
  • tej

A darált kekszet összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a kakaóval, majd hozzáadjuk a puha vajat, a rumot vagy rumaromát, és a lefőzött, hideg kávét, majd elkezdjük összegyúrni. Gyúrás közben, apránként hozzáadunk annyi hideg tejet, hogy egy könnyen nyújtható és kezelhető elegyet kapjunk. A tejet apránként adjuk hozzá, hogy ne legyen nagyon lágy a masszánk. Enyhén lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk kb. fél centi vastagra. A marcipánt összegyúrjuk, majd szintén enyhén lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk akkorára, mint a kekszes lap. Ezután a marcipánt ráhelyezzük a kekszes lap tetejére, majd a papír segítségével feltekerjük. Ezután egy tálcára helyezzük a tekercset, majd néhány órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Ha szeretnél még egy igazán finom marcipános desszertet, olvasd el, hogyan készíthetsz mennyei marcipános tortát mandulagrillázzsal, : https://www.noklapja.hu/gasztro/2022/12/18/marcipanos-torta-mandulagrillazzsal/

Kiemelt kép: Getty Images