Te is odavagy a frissen sült, illatozó kelt tésztás süteményekért?

És neked is a nagyival töltött napokat idézi a házi kakaós csiga? Mi imádjuk a klasszikus kelt tésztákat, de azért szerettünk volna valami újat is mutatni – Tóthné Libor Mária csavart egy picit a jól megszokott recepten. 

Hozzávalók 9 darabhoz:

A tésztához: 2 dl langyos tej | 4 dkg cukor | 2 dkg friss élesztő | fél mokkáskanál só | 35 dkg finomliszt + a nyújtáshoz | 1 tojás | 4 dkg vaj/margarin + a formához
A töltelékhez: 10 dkg vaj/margarin | 7 dkg cukor | 5 dkg barna cukor | csipet só | 1 evőkanál forró csokoládé italpor (vagy 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaó) | 1 evőkanál instant kávé | 7 dkg étcsokoládé

  1. A tésztához fél dl langyos tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan elkeverjük, 5 percre félretesszük.
  2. Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a maradék langyos tejet, a tojást és a közben felfutott élesztős tejet. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor a tészta már szép sima, hozzáadjuk a nagyon puha vajat/margarint, tovább dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb. 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket: a puha vajat/margarint kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a sót, a csokoládés italport és az instant kávét is. Alaposan összedolgozzuk, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük. A csokoládét apró kockára vágjuk. Kivajazunk egy kb. 26 cm átmérőjű kerek sütőedényt.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és vékony, kb. 45×60 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A krémből kis halmokat teszünk a kinyújtott tésztára, majd egy kenőkéssel elsimítjuk. Megszórjuk a csokoládéval, a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük. A végét szorosan összecsípjük, a tekercset finoman meggörgetjük a munkalapon, hogy egyenletes vastagságú legyen.
  5. Ezután erősebb cérnával vagy vékony damillal 9 egyforma darabra vágjuk. A tekercseket az előkészített sütőedénybe állítjuk, letakarjuk, és kb. 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt közben előmelegítjük 180 ºC-ra. A megkelt tésztát a forró sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 30 PERC
KALÓRIA 407 KCAL/DARAB

Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2023/01. lapszámában jelent meg. 
A magazint keresd az újságárusoknál!