Megmutatjuk, miként alkothatod meg a klasszikus finomság torta verzióját!

A családi ünnepi ebédek gyakori szereplője a mézes krémes, a Duna hullám, Kata vagy éppen a Lajcsi szelet – gondoltál már rá, hogy torta formában (vagy esetleg pohárkrémként) még szebben mutatnának az asztalon? Íme, a Rákóczi-túrós torta receptje, amit egyenesen a Nők Lapja Konyha Desszert különszámából hoztunk:

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:

A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | fél csomag sütőpor | 15 dkg liszt
A krémhez: 25 dkg szitán áttört túró | 10 dkg cukor | 1 (kezeletlen) citrom | 5 dl hideg habtejszín | 2 teáskanál zselatin | 20 dkg sárgabaracklekvár
A díszítéshez: 2 dl hideg habtejszín, habbá verve | 5 dkg darált háztartási keksz | 1 (kezeletlen) lime | 1 (kezeletlen) citrom | 1-2 evőkanál aprított aszalt barack

  1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a citromhéjjal és sütőporral elkevert lisztet.
  2. A masszát kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd 160 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, vízszintesen 3 lapba vágjuk, mindhárom lapot megkenjük lekvárral.
  3. A krémhez a túrót a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával összekeverjük, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, (mikróban) megmelegített zselatint is hozzáadjuk.
  4. A krémmel összetöltjük a piskótalapokat úgy, hogy vékony rétegben az oldalára és a tetejére is jusson. Néhány órára hűtőbe tesszük.
  5. Tálalás előtt a díszítéshez vékonyan átkenjük a tejszínhabbal, az oldalát kekszmorzsával panírozzuk. A maradék tejszínhabot és lekvárt külön-külön sima csöves habzsákba töltjük, a tejszínhabból csigavonalat nyomunk a torta tetejére, majd az üres részeket lekvárral töltjük ki. Lime- és citromhéjforgáccsal, aszalt barackkal és citromgerezdekkel díszítjük.

ELKÉSZÍTÉS 65 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 4702 KCAL/EGÉSZ TORTA

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2023/01. lapszámában jelent meg. 
A magazint keresd az újságárusoknál!