A Nők Lapja Konyha új rovatában minden hónapban felteszünk egy kérdést, amire állandó szerzőink egy-egy recepttel válaszolnak.

Most azt kérdeztük tőlük, hogy ha végre itt a medvehagymaszezon, mi az, amit minden évben sütnek-főznek az erős illatú, zöld levelekből. Íme, Nagy Tünde kedvence: „Nagyon szeretem a medvehagymát, de mivel meglehetősen erős aromája van, óvatosan bánok vele, ha a fogyasztása után még emberek közé akarok menni. Általában tésztákkal kombinálom, imádom belőle a quiche-eket, a pogácsát és ezt a szuperfinom sajtos-medvehagymás hajtoványt is.”

(Ha szezonja van, a rántottába egyébként Schäffer Erzsébet is mindig vág, de kipróbálta már vajas-mézes kenyérrel is.) 

Hozzávalók kb. 30 darab hajtoványhoz:

60 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 evőkanál só | 1 teáskanál cukor | fél dl olaj | 4 dkg friss élesztő | 3 dl langyos tej | fél csokor medvehagyma | 40 dkg natúr krémsajt | 1 tojás a kenéshez | 5-10 dkg reszelt sajt

  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, cukrot, olajat, majd rámorzsoljuk az élesztőt. A langyos tej hozzáadásával összedolgozzuk a tésztát, alaposan kidagasztjuk (aki szeretné, a langyos tejben előtte felfuttathatja az élesztőt). Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát elfelezzük. Az egyik darabot lisztezett felületen fél cm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a krémsajt felével, megszórjuk az aprított medvehagyma felével, a hosszabb oldaláról indulva feltekerjük, mint a rétest. Ugyanígy elkészítjük a másik darabot is.
  3. A tekercsekből trapézokat vágunk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól kellő távolságra. A felvert tojással megkenjük, a reszelt sajttal megszórjuk. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 20-25 PERC
KALÓRIA 140 KCAL/DARAB

Recept és fotó: Nagy Tünde

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2023/03. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.