Az ünnepi reggeli elmaradhatatlan része a húsvéti kalács, ami persze önmagában, „natúran” is isteni, de ha variálunk a formáján, illetve az alaptészta ízesítésén, töltelékén, máris új és izgalmas fogást tehetünk az asztalra.
Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
kb. 2 dl langyos tej | 2,5 dkg friss élesztő | 1 evőkanál méz | 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 teáskanál só | 1-1 evőkanál szárított kakukkfű, oregánó, bazsalikom | 1 csokor snidling | 1 tojás + 1 tojás a kenéshez | 10 dkg vaj/margarin, olvasztva | 15 dkg natúr joghurt
- A langyos tejet keverjük krémesre az élesztővel és a mézzel. A lisztet vegyítsük el a sóval, a zöldfűszerekkel, a finomra vágott snidlinggel, majd adjuk hozzá a tojást, az élesztős tejet, az olvasztott vajat/ margarint és a joghurtot. (A szükséges folyadék mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás méretétől. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá még tejet mindaddig, amíg gyúrható, lágy tésztát kapunk!)
- Dagasszuk a tésztát 8-10 percig, míg teljesen homogén lesz, majd konyharuhával letakarva kelesszük szobahőmérsékleten minimum 1,5-2 órán keresztül.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki a megkelt tésztát nagy, kb. 1,5 cm vastag téglalappá. A rövidebb oldalán kezdve vágjuk fel vékony csíkokra (hárommal osztható legyen, 33-36 csík lesz belőle), majd a csíkokat sodorjuk meg, végül hármasával fonjuk össze.
- Helyezzük a mini kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire, kelesszük letakarva újabb 30 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Kenjük meg a kalácsokat a felvert tojással, és tegyük be őket sülni kb. 20 percre.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 20 PERC
KALÓRIA 258 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Vrábel Kriszta