Ha te is úgy vagy, hogy bár napok óta tojás a reggeli és már a locsolók is elmentek, még mindig hegyekben áll otthon az ünnep alapvető, főtt szimbóluma? Akkor olvass tovább, hogy ihletet nyerj felhasználásukhoz!
1. Rakott krumpli klasszikusan vagy másképpen
Főzz meg annyi szem közepes krumplit, mint amennyi tojást fel szeretnél használni, és dobj össze egy rakott krumplit! Ha klasszikusan kolbásszal/virslivel csinálod, nem fogod úgy érezni, hogy még mindig húsvéti ételt eszel, de ha bírod még a strapát, készítheted megmaradt sonkával is. Sőt, nem tilos vegetáriánusra sem hangolni, ebben az esetben hagyd ki a húsfélét, és kis túróval és medvehagymával egészítsd ki a bevált receptedet.
2. Tojáspörkölt
Lehet, hogy még sose hallottál ilyesmiről, én például csak azóta tudok a létezéséről, mióta anyósomat megismertem. Azóta viszont nagyon sokszor készítettem, mert megdöbbentően finom és olcsó ételről van szó, ami kiadós fogássá emel egy sima krumpli- vagy épp zöldborsófőzeléket is. Készíts hagyományos pörköltalapot sok hagymával, paprikával és kevés paradicsommal, ha szereted, köményesen. A tojást vágd cikkekre vagy karikára és melegítsd össze a szafttal. A kihulló sárgája sosem látott krémességet és gazdagságot ad majd neki. Nemcsak főzelékkel, de galuskával is isteni.
3. Tojáscurry
A logika ugyanaz: tartalmas szaft és az azt még tartalmasabbá tevő főtt tojás. Kedvenc curry recepted alapját készítsd el fűszeresre és krémesre, de zöldségek vagy hús helyett félbe vágott főtt tojással dobd fel. Rizzsel és/vagy naan kenyérrel tökéletes finomság lesz, és eszedbe se jut majd, hogy húsvéti maradékot eszel.
4. Tojásos krumplipüré
Egyszer Hollandiában volt módom ilyet enni, azóta az is kiderült, hogy feléjük nemzeti étel a főtt tojással és valamilyen zölddel (spenóttal, mángolddal) dúsított krumplipüré. Készítsd el a pürét úgy, ahogy egyébként szoktad, majd dúsítsd az apróra vágott főtt tojással. Mehet bele párolt spenót, vagy ha már úgyis szezonja van: medvehagyma.
5. Gyors tésztasaláta
A tojás remek fehérjeforrás, amivel szuperül feldobhatod kedvenc salátáidat: egy egyszerű vegyes saláta is sokkal gazdagabb lesz tőle, ha viszont igazán jól szeretnél lakni, inkább a tésztasalátát ajánlom. Főzz ki egy fél zacskó tésztát, és keverd össze egy konzerves kukoricával, néhány szem darabolt főtt tojással és kevés majonézzel. Ha kevés friss salátát is eszel mellé, komplett és tápláló vacsorát kapsz, legalább két személyre.
6. Burkold húsba!
Igen, a jó öreg Stefánia vagdalt vagy a skót tojás igen jó szolgálatot tesz, ha főtt tojásokat kell elrejteni a menüben. Kevés fűszerezett darálthússal borítva egészen más arcát mutatja majd a tojás, ráadásul mind a skót tojás, mind a Stefánia kiváló másnap, hidegen szeletelve szendvicsbetétnek is.
7. Pácold be!
Tökéletes (értsd 6 perc 20 másodperces) tojásból jobb lenne, de a kemény tojáson is csavarhatsz egyet, ha meghámozva szójaszószból, csiliből, ecetből és fűszerekből álló pácban érleled egy darabig. Az így elkészített tojás kiváló lesz koreai bibimbaphoz, egyszerű rizs vagy tésztaételhez is, aminek így egyből keleties csavart ad.
8. Tedd a levesbe!
Bár a magyar konyhában szinte csak a legényfogó levesben találkozunk (és ott is inkább fürj) főtt tojás levesbetéttel, a világhírű távol keleti levesek és főleg a Ramen egyik főszereplője a főtt tojás. A hétvégi húslevest nyugodtan kanalazhatod egy félbevágott főtt tojásra, feldobhatod vele a bolti „kínailevest”, vagy akár magad is főzhetsz köré egyet.
+1 tipp
Ételt kidobni senki nem szeret, és még inkább rossz érzéssel pazarolunk, ha arra gondolunk, mennyien vannak, akiknek nemhogy kidobni, de enni is alig jut. A még friss, biztonságosan fogyasztható húsvéti maradékok egyik legjobb felhasználási módja, ha egy ételhordó dobozban összekészítjük őket (a tojás mellé teszünk kis sonkát, tormát és kalácsot, esetleg egy kedves üzenetet is) és megörvendeztetünk vele valakit, aki az utcán vagy a miénknél sokkal nehezebb körülmények között él.
Kiemelt kép: Getty Images