Az egyik legjobb dolog, ami májusban a piaccal történhet, hogy elárasztja az újburgonya, mi pedig töprenghetünk rajta, milyen ínyencségeket készítsünk belőle (újburgonyaszósszal például nem lőhetünk mellé). Ha még nincs ötleted, próbáld ki te is Kriszta isteni receptjét, amivel talán még a spenótevésre is rábírhatod a család legkisebb tagjait!
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg darált marhahús (kétszer darált) | tengeri só, frissen őrölt bors | 2 evőkanál gyrosfűszer | 1 gerezd fokhagyma | 15 dkg cheddar sajt (helyettesíthető pl. edamival, trappistával, goudával) | olaj a sütéshez
A körethez: 80 újburgonya | olívaolaj | 2 gerezd fokhagyma | 35 dkg leveles spenót
- A húsgolyóhoz a húst keverjük el 1 teáskanál sóval, frissen őrölt borssal, a gyrosfűszerrel és a zúzott fokhagymával. Formázzunk 8 darab közepes méretű gombócot a masszából.
- A sajtot szeleteljük és daraboljuk fel, mindegyik húsgombóc közepébe nyomjunk egy-egy kocka sajtot, formázzuk meg.
- Forró olajban süssük körbe a húsgolyókat. Helyezzük őket tűzálló tálba, és 220 ºC-ra előmelegített sütőben süssük 15 perc alatt készre.
- A körethez az újkrumplit mossuk meg, a héját kapargassuk le, a nagyobb szemeket daraboljuk fel. Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, öntsünk bele 3-4 evőkanál olívaolajat, 1 dl vizet, majd süssük rázogatva puhára, ropogósra az újkrumplit.
- Mikor már majdnem kész, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd a tisztított, lecsöpögtetett spenótot. Nagy lángon, kevergetve fonnyasszuk meg 1-2 perc alatt. Sózzuk, frissen őrölt borssal szórjuk meg. Kínáljuk a húsgolyó mellé.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 827 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta