eper_eperlekvár

Hétvégi gasztró: elhoztuk az eperszezon legjobb receptjeit

Nem vagyunk egyformák, és különbözőségeink okán millió apropóból össze tudunk veszni. Eperügyben viszont általános az egyetértés: talán nincs is olyan, aki ne szeretné ezt az édes, illatos gyümölcsöt. Íme három recept eperimádóknak!

Nyár közepétől tavasz végéig az ember legtöbbször csak sóvárog: de jól tudna esni egy kis friss eper, hiszen a legjobb (legrosszabb?) esetben is a fagyasztóból tud kikapni pár szemet, hogy turmixba vagy smoothie-ba tegye. Ez azért nem az igazi. Az az eper viszont, amit május közepe táján már hazai földről kapni a piacon, utánozhatatlanul finom és nagyon egészséges is. Allergiások persze figyeljenek, és kisbabás anyukáknak is érdemes a gyerekorvost megkérdezni, mikortól adható a kicsinek ez az aprómagvas csoda, mindenki másnak viszont azt javasoljuk, hogy az elkövetkező pár hétben fenntartások nélkül egyen belőle amennyit csak tud, és amennyit a pénztárcája bír.

Az érett eper talán önmagában a legfinomabb, de valljuk be, nem rossz az sem, ha valamilyen édes tejtermékkel vagy épp mentával párosítjuk!

Epres-málnás tiramisu pohárkrém 

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 3 tojás, szétválasztva
  • 15 dkg kristálycukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg eper + a díszítéshez
  • 15 dkg málna + a díszítéshez
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg babapiskóta
  • 1,5-2 dl lefőzött kávé

Az egész tojásokat villával krémesre keverjük a kristálycukorral. Gőz felett csípősre melegítjük (csíp, ha beledugjuk az ujjunkat), és kihűlésig habbá verjük. Hozzáadjuk a mascarponét, simára keverjük.  Az epret és a málnát megmossuk, a felét leturmixoljuk a porcukorral, és hozzáadjuk a maradék feldarabolt gyümölcsöt. A poharak aljára mascarponés krémet merünk. A babapiskótát a kávéba mártjuk, a krémre tesszük, erre merünk a gyümölcspüréből, majd ismét krém, babapiskóta, krém következik, végül gyümölcsös résszel befedjük. Hűtőbe tesszük néhány órára. Tálaláskor friss gyümölcsökkel, mentával/citromfűvel díszíthetjük.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Epres-mentás pirog 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 20 dkg eper
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 csokor menta
  • 2 dl tejföl a tálaláshoz

A tésztához a lisztet keverjük el a tojásokkal, csipet sóval. Gyúrjuk a tésztát, míg szépen kifehéredik, teljesen homogén és nyújtható lesz. A töltelékhez a megmosott epret kockázzuk nagyon apróra, keverjük el 3 evőkanál porcukorral és az aprított mentával. A tésztát nyújtsuk ki 1-2 mm vékonyra, derelyeformázóval vágjunk először köröket belőle, majd töltsük meg őket eperrel. A formázóval nyomjuk össze a tésztát. Forrásban lévő vízben pár perc alatt főzzük ki, szűrjük le. A maradék porcukorral elkevert tejföllel azonnal tálaljuk. 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Epres túrótorta – Meseszép epres desszertek

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű formához:

Az alaphoz:

  • 12,5 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg darált háztartási keksz vagy zabkeksz
  • 5 dkg porcukor

A túrókrémhez:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg cukor, 1 (kezeletlen) citrom leve és reszelt héja
  • 6 dl hideg habtejszín
  • 50 dkg tisztított eper
  • 2 dkg zselatin

A díszítéshez:

  • 4 dl víz
  • 2,5 dkg cukor
  • 1 evőkanál frissen facsart, leszűrt, vagy 50%-os citromlé
  • 2,5 dkg zselatin
  • 30-40 dkg eper

Az alaphoz megolvasztjuk a vajat/margarint, a darált kekszet és a porcukrot keverőtálba tesszük, majd hozzáöntjük a vajat/margarint, alaposan összekeverjük. Nem áll össze tésztává, de összenyomásra tapadnia kell – ha nem, 1-2 evőkanál vizet adunk hozzá. Az így kapott kekszalapot sütőpapírral bélelt, 24 cm átmérőjű csatos tortaformába töltjük, egyenletesen lenyomkodjuk. Az oldalát kirakjuk az alul egyenesre vágott eperszeletekkel (a krémnél írt 50 dkg eperből vágunk szeleteket, kb. a fele fog kelleni). Ha nehezen állnak meg, kevés mézzel megkenhetjük az aljukat. A krémhez simára keverjük a túrót a cukorral, a citrom héjával és levével, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt és a maradék kockázott epret. Végül hozzáforgatjuk az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint. A krémet az előkészített tortaformába töltjük, ügyelve arra, hogy oldalt az eprek ne mozduljanak el. Dermedésig hűtőbe tesszük.
A díszítéshez 2 dl vizet lábosba teszünk a cukorral és a citromlével, forrásig hevítjük, majd hozzáöntjük a maradék 2 dl vízben megduzzasztott zselatint. Szobahőmérsékletűre hűtjük, ha kissé megdermedt, visszamelegítjük. Leöntjük vele az eperszeletekkel kirakott tortát, dermedésig hűtőszekrénybe tesszük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Recept: Urbán Gábor, fotó: Acsai Miklós

Vigyázz rá!

Ahogy az élet más jó dolgai, az eper is olyan, hogy hamar vége: sérülékeny, gyorsan megromlik és veszít élvezeti értékéből. A legjobb módszer a romlás megelőzésére, ha a gyönyörű szemeket azonnal befalja az ember, ha viszont nincs módod rögtön felhasználni őket, a megfelelő tárolásról gondoskodva hosszabbíthatsz valamicskét az élettartamán. Mosd meg alaposan az epreket (fontos, hogy minden földes szennyeződést eltávolíts), akár enyhén ecetes vízzel is csinálhatod, ha még biztosabbra akarsz menni. Ezután szárongasd meg a szemeket, és egy száraz papírtörlőre fektetve lezárható dobozban tedd őket a hűtőbe. 2-3 napot tudsz így kibekkelni. Ha epred kezdi megadni magát, de nem tudod elfogyasztani, le is fagyaszthatod. Nem ugyanolyan persze, mint a friss, de a fagyasztott eper is sokféleképp felhasználható, és a szezon elmúltával nagyon fogsz neki örülni. 

Kiemelt kép: Getty Images