Az egészséges életmód egyik alapja a sok zöldség fogyasztása – ez olyan alaptétel, mint az ég kék, a fű meg zöld –, de mostanában már kétszer is meggondolja az ember, mit is tesz a kosarába. Gondoljuk át, mennyit is költünk egy adott héten élelmiszerre! Na akkor most képzeljük el azt, hogy a büdzsénk többszörösét költjük néhány szem zöldségre. Felmerülhet a kérdés: vajon miért fizetne bárki vagyonokat néhány földből kihúzott gyökérért és levélért? Pedig vannak olyanok, akik egyáltalán nem sajnálják a pénzt ezekre a nem éppen átlagos különlegességekre, és gazdag rajongóik hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni miattuk. De lássuk, melyek is a világ legdrágább luxuszöldségei!
Yamashita spenót
A The New York Times és a Food Republic szerint a Yamashita spenót – amely termesztőjéről, Asafumi Yamashitáról kapta a nevét – a világ legdrágább spenótja, körülbelül 26-28 fontba, azaz 12-14 ezer forintba kerül kilogrammonként. A japán Tokióból származó Yamashita feleségével és egy lányával Chapet-ben él, amely Párizstól 30 kilométerre fekszik Franciaországnak abban a régiójában, amely a világ legdrágább zöldségek termesztéséről ismert.
A sztárkertész korábban bonsai-okkal foglalkozott, később tért át a másik hobbijára, azaz a zöldségtermesztésre, amit mesteri fokon űz. Ez a spenót Asafumi Yamashita átgondolt és gondos gazdálkodási gyakorlata miatt vált drága árucikké, de a pontos metódusa nem ismert. Annyi azonban bizonyos, hogy átlagember nem vásárolhat tőle: csakis a leghíresebb Michelin-csillagos séfeknek szállít a méregdrága alapanyagból. (Apropó Michelin-csillagos séfek és az ő receptjeik… Lami Juli egy panel konyhájában próbált meg elkészíteni egy fine dining fogást, cikkéből kiderül, hogy sikerült.)
Komló
Azt mindenki tudja, hogy a komló adja az IPA-k jellegzetes ízét, amit lehet szeretni vagy nem, de az már kevésbé ismert tény, hogy a komlót más zöldségekhez hasonlóan meg is lehet enni. Keserű íze miatt azonban nem ajánlatos nyersen fogyasztani, de párolva egy kis olajjal és fokhagymával megfuttatva egész jónak tartják a hozzáértő gasztroszakértők.
A komló elég kicsi, szeret hideg körülmények között nőni, és a szüretelése elég nagy kihívást jelent. Egyes fajták ára fontonként (ami 0.453592 kg) 8 és 14 dollár (2800-5000 Ft) között mozog. Viszont jó hír, hogy ezt legalább mi is beszerezhetjük – már ha akarjuk.
Le Bonnotte burgonya
A Le Bonnotte burgonya valószínűleg a legdrágább gumó a világon: a Yahoo Finance szerint alig fél kiló 175 000 Ft-ba kerül. Ez az aromás pityóka a Vizcayai-öbölben terem, ahol a gazdák kézzel szedik, térség algái, hínárjai és a sós óceáni víz pedig mind hozzájárulnak a különleges ízéhez. Nagyon rövid a szezonja (mindössze 1-2 hét), és évente csak néhány tonnát takarítanak be belőle, ráadásul az eltarthatósága rossz, ezért gyakorlatilag lehetetlen exportálni – ezért is a borsos ár. Ráadásul nem a piacokon árusítják a kofák, hanem rendszerint aukciósházakban talál vevőkre elképesztő árakon.
Matsutake, azaz foltostönkű gyűrűspereszke
Nem biztos, hogy ezzel fogjuk feldobni a gombapaprikásunkat. A matsutake, vagyis foltostönkű gyűrűspereszke egy japán vadgomba, amely Ázsia-szerte, Európában és az Egyesült Államokban is terem.
A vörösfenyők alatt nő leginkább, szedését nem csak a ritkasága, hanem a talajtakaró is nehezíti, nem szívesen dugja ki fejét az avarból, mesterséges termesztése ez idáig viszont senkinek sem sikerült igazán, ez indokolja a hihetetlen árat. Fűszeres ízzel rendelkezik, és ugyanúgy elkészíthető, mint a legtöbb más gomba. Szezonja az év egyharmadában tart, és a Los Angeles Times szerint darabja 80 dollár (28 ezer Ft) körül van (szárítva egy kicsivel olcsóbban is megvásárolható).
Wasabi gyökér
Mivel a wasabi termesztése nagyon költséges, a Mashed szerint kilogrammonként 396 dollárba (139 000 Ft) is kerülhet. Még a kereskedelmi termelők számára is kihívást jelent a termesztése, ezért otthon ne is próbálkozzunk vele. A japán Izu-félszigeten őshonos, és a hegyvidéki patakok mentén nő legfeljebb 40 centiméteresre, ráadásul nagyon lassan: négy év is eltelik, mire fogyasztásra alkalmas lesz.
Spanyol borsó
Egyesek zöld kaviárként is emlegetik ezeket a sós, könnycsepp alakú borsókat. Spanyolországban, Baszkföldön a szezonjuk egész tavaszig tart, így a séfek és a helyi árusok számára is előszeretettel használják ezt a drágaságot. A különlegességüket az adja, hogy kézzel kell szüretelni, érzékenysége miatt pedig nem szállítható, így a világon mindössze egyetlen országban találkozni vele. Legtöbbször sós ételekben találkozhatunk vele, de fagylaltot is készítenek belőle. A The New York Times szerint ezek az apró gyöngyöcskék akár 100 dollárba (35 100 Ft) is kerülhetnek kilónként.
Rózsaszín cikória saláta
A La Rosa del Veneto radicchio, más néven rózsaszín saláta vagy cikória első osztályú leveles zöldség. Eredetileg az olaszországi Velencében termesztették, de az Egyesült Államokban is megtalálhatjuk az olyan drágának számító üzletláncokban, mint amilyen a Whole Foods vagy az Eataly.
Eljutott a fine dining éttermekbe is, kissé kesernyés, de némi öntettel friss salátaként is fogyasztható, bár főleg a színe az, ami vonzóvá teszi. A New York Post szerint a pennsylvaniai Campo Rosso Farms 10 dollárért (3510 Ft) árulja kilónként a rózsaszín salátát.
Kiemelt kép: Getty Images