Mindennapi ebédünk: kijön még bármi ötszáz forintból?

Az elmúlt 1-2 év mindannyiunkat megtanított arra, hogy bizony, fogni kell a pénzt, és arra is, hogy rengeteg megy el élelmiszerre. Így nemcsak az évi egynéhány éttermi evésről szokunk le lassan, vagy a házhoz rendeléseket, munkahelyi kantinban elköltött ebédeket ritkítjuk, de az otthoni kosztnál is kétszer meg kell gondolni, miből főzzünk.

Kinek van napi 1800-2000 forintja egy közepes minőségű menzás fogásra, vagy ennek duplája egy ugyanolyan menüre? És vajon otthon mennyiből lehet jobbat kihozni? Négy olyan ételt mutatunk, ami nemcsak a kedvező ár kritériumának felel meg (adagonként 500 forintnál kevesebből kijön), de változatos is: íme két vegán és két húsos fogás 500 forint alatt. 

Csirkemájas galuska

Hozzávalók 4 adaghoz

A májhoz:

  • fél kiló csirkemáj
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tv paprika
  • 1 kis sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál Erős Pista vagy más csípős paprikakrém
  • só, bors, majoranna

A galuskához:

  • 30 deka liszt
  • 2 tojás
  • víz, só

Olajon alaposan átpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a csíkozott paprikát és a zúzott fokhagymát, ezeket is megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikakrémet, elkeverjük, sózzuk és az egészet megfonnyasztjuk. Ezután mehet rá a máj, azt is átpirítjuk, majd egy kisüveges paradicsommal és körülbelül 2,5 deci vízzel felöntjük. Ekkor hozzáadjuk a majorannát és a borsot, majd és közepes lángon kb. húsz perc alatt megfőzzük a májat, és besűrítjük a szószt. A galuskát a szokásos módon készítjük: előbb a felvert tojást adjuk a sóhoz és a liszthez, majd a vizet fokozatosan adagoljuk, míg laza nokedlitésztát kapunk. Deszkáról szaggatjuk a forró, de nem lobogó vízbe. Amikor feljöttek a galuskák, gyorsan hideg vízbe szedjük őket, hogy megőrizzék rugalmasságukat, majd szűrjük, hozzákeverjük a májhoz, és petrezselyemmel szórva még egyszer összeforgatjuk. 

Vegán „tojásos” tészta

Hozzávalók 4 adaghoz:

2 csésze rizs

4 evőkanál olaj

2 sárgarépa

30 deka (egy kocka) tofu 

2 bögre bármilyen egyéb zöldség, akár mirelit borsó, zöldbab, stb.

só, bors, kurkuma vagy curry keverék

2 evőkanál szójaszósz

A rizst a hagyományos módon megfőzzük, a tofut egy serpenyőbe morzsoljuk, majd kevés olajon összeforgatjuk egy teáskanál curry keverékkel (magában kurkuma is jó, egyik is másik is csak a színe miatt kell), közben a répát kis kockákra vágjuk, olajon pirítani kezdjük, majd hozzáadjuk a zöldséget és olajon ressre pároljuk őket. Ekkor a zöldségekhez keverjük a rizst és a tofut, összeforgatjuk, meglocsoljuk a szójaszósszal és azzal pirítjuk készre. 

Gazdag zöldségragu

Hozzávalók 4 nagy adaghoz:

  • 1 nagy répa
  • 1 nagy fehérrépa
  • 1 nagy vörös hagyma
  • 3-4 közepes krumpli
  • 1 kis fej karfiol
  • 1 konzerves fehérbab
  • 1 deci paradicsomlé
  • 2 deci (akár növényi) tejszín vagy 1 deci sűrű kókuszkrém
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors, kömény, pirospaprika

Olajon a köményt és hagymát átpirítjuk, majd rádobjuk, és magas hőfokon alaposan megkérgezzük a répát, fehérrépát, majd jöhet a krumpli és a rózsáira szedett karfiol. Ha átpirultak, a tűzről félrehúzva kicsit megpaprikázzuk őket, majd sózzuk borsozzuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Majdnem teljesen puhára főzzük a zöldségeket, ekkor hozzáadjuk a konzerv babot, végül a tejszín, a paradicsomlé és a liszt keverékével behabarjuk. 

Csicseriborsós lebbencs

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 deka száraztészta (lebbencs vagy lasagne nagyobb darabokra törve)
  • 2 konzerv csicseriborsó, vagy ennek megfelelő adag főtt sima csicseriborsó
  • 2 fej hagyma
  • 25 deka füstölt szalonna
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors, kömény, paprika

A tésztát sós vízben megfőzzük, majd félretesszük. A csicseriborsót a levével együtt krumplinyomóval áttörjük, így lesz benne krémes rész de maradnak benne egész borsók is. A szalonnát felkockázzuk, óvatosan kisütöttük a zsírját, kicsi olajat adunk még hozzá, ezután megy rá a kömény, majd az apróra vágott hagyma. Amikor üveges lesz, hozzáadjuk a csicseriborsót, megpaprikázzuk, sózzuk, borsozzuk és kicsit összefőzzük. Végül hozzáadjuk a kifőtt tésztát, kicsit odakapatjuk és kész is. 

Szeretnél mindig kevesebbet költeni? 

A konyha költségein a legtöbbet tudatos tervezéssel faraghatsz. Ha van rá módod, havi egy nagybevásárlás keretében vedd meg az alapvető, hosszan eltartható élelmiszereket (liszt, cukor, zsír, olaj, fagyasztott termékek) és heti egy alkalommal látogass ki a piacra, hogy friss, jó minőségű és sokszor a boltinál kedvezőbb árú húst, tojást, zöldséget és tejet vegyél. Szánj egy órát arra, hogy megtervezed a havi menüt, így jobban átlátod majd, hogy tudod az egyik nap maradékaira, vagy a menü egyes elemeire építeni a következő napi ételt, tudsz úgy tervezni, hogy le legyen unalmas az étkezés, és bizonyos ételeket előre is elkészíthetsz. A legtöbbet pedig azzal spórolsz, ha úgy főzöl, hogy ne kelljen ennivalót kidobni.

Kiemelt kép: Getty Images