Csavartunk egy kicsit a jól megszokott klasszikuson.

Gyerekkorunk legfinomabb édessége, ami behűtve az egyik legjobb nyalánkság a forró nyári napokon.

Hozzávalók 4 személyre:

5 dkg mazsola | 1 dl jó minőségű rum | 6 tojás | csipet só | 1 liter tej | 15 dkg cukor | 1 rúd vanília kikapart magjai

  1. A mazsolát összekeverjük a rummal, összeforraljuk, hagyjuk kihűlni.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük csipet sóval, a végén még hozzáverünk 1 evőkanál cukrot, hogy stabilabb legyen a hab.
  3. Felmelegítünk 4 dl tejet, és a fehérjehabból 2 evőkanállal (vagy fagylaltos kanállal) „madarakat” szaggatunk bele. Nagyjából 2-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal tányérra szedjük. Ha elfogyott a hab, leszűrjük a tejet, majd összemelegítjük a maradékkal, de nem forraljuk fel.
  4. A tojássárgáját eldolgozzuk a cukorral, robotgéppel kihabosítjuk, majd folyamatos keverés közben, vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. A tojásos tejet visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a vaníliamagokat és a felhasított rudat is, kevergetve besűrítjük. Ha elkészült (a fakanál hátsó oldalán húzunk egy csíkot az ujjunkkal, ha nem folyik össze, akkor jó), kivesszük a vaníliarudat, beletesszük a mazsolát, kihűtjük. A habpamacsokkal tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA 578 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Nagy Tünde

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/02. lapszámában jelent meg.