Ezekkel a meglepő hozzávalókkal turbózhatod fel a nyári turmixokat

Nincs is jobb a nyári melegben, mint egy kellemes, krémes és hűs turmix elkortyolgatása. Ha a hagyományos receptek helyett vagy mellett kipróbálnátok valami újat, különlegeset, az alábbi variációk és ötletek közül válasszatok!

Bár eredete korábbra nyúlik vissza (amikor még whiskyt adtak hozzá, és a felnőttek italának tartották), magát a klasszikus tejturmixot – illetve az elektromos turmixgépet – Ivan „Pop” Coulsonnak, az amerikai Walgreens alkalmazottjának köszönheti a világ, aki 1922-ben a malátás tej tökéletesítésére keresett megoldást. Coulson néhány kanál vanília fagyit adott a keverékhez, hogy besűrítse és ízletesebbé tegye az italt – kísérlete pedig olyan jól sikerült, hogy az Amerikai Egyesült Államokban emléknapot is kapott: a vaníliás turmix nemzeti napját június 20-án, a csokiturmix napját pedig szeptember 12-én tartják.

A hagyományos turmix tejből és jégkrémből készül, de ha nagyon unjuk a banánt, és szívesen felturbóznánk valamivel, sok más ízesítő lehetőség közül választhatunk. Ha tényleg egyedivé szeretnéd varázsolni, bőven elég, ha szétnézel a hűtőben vagy a kamrában – határ igazából a csillagos ég, és nem kell hozzá más, csak némi képzelőerő és kreativitás. Maradt hétvégéről egy kis édes, esetleg sós süti a kamrában? Miért is ne? Összegyűjtöttünk néhány meglepő hozzávalót, amit még a turmixgépbe is bátran bedobálhatsz.

Összetevők, amiktől finomabb lesz a nyári turmix

Tejpor

Ugyan miért is ne adhatnánk tejport a tejhez? A tejpor lényegében nem más, mint finom porrá szárított tej. Hűtést egyáltalán nem igényel, és nagy valószínűséggel nálad is megtalálható a kamrapolcon. Egy-két evőkanálnyi tejporral selymesebbé varázsolhatod a textúrát, és aligha akad olyan összetevő, amivel ne működne jól. Bátran összeturmixolhatod gyümölcsökkel is, de szerintünk a régimódi, klasszikus vaníliással működik igazán.

Tahini a turmixba

A humusz elengedhetetlen alapanyagaként ismerjük, de tahiniből, azaz szezámpasztából mennyei önteteket is készíthetünk sült húsok és zöldségek mellé. Bolti ára sajnos nem a legkedvezőbb, de jó hír, hogy otthoni körülmények között is – némi olaj, szezámmag, pici só és aprítógép segítségével – könnyedén elkészíthető. És ha néhány kanálnyit adsz belőle a turmixodhoz is, selymes, krémes és puha állagot kaphatsz – mindezt pedig anélkül, hogy megváltoztatná az ízét. Ugyan némi diós mellékíze lehet, mégis sokkal visszafogottabb, mint a mogyoróvaj (amivel egyébként szintén megéri próbálkozni). Ha alkoholos turmixot készítenénk, öntsük nyakon egy csipetnyi rummal, amivel nagyon jól működik az enyhén diós ízjegyeket viselő paszta.

Fotó: Getty Images

Író, a fehérjebomba

Kevés olyan dolog van, amit a tápanyagban gazdag író ne tudna megtenni. Adhatjuk palacsintatésztához, piskótához, de magában is remek szomjoltó, ha szeretjük a savanykásabb ízeket. Fanyarsága miatt fokozatos érdemes hozzáadni a turmixhoz, ha sűríteni szeretnénk az állagát. Ízre egészen sajttorta-szerű, sűrű és krémes állagot kapunk.

És ha már sajttorta…

A sajttorta több okból is népszerű desszert. Kezdő konyhatündérek is könnyedén boldogulnak vele, sűrű, krémes, egyszerre sós és édes, sütés nélkül is elkészíthető, és bizony még a turmixhoz keverve sem utolsó. Utóbbi sokak szerint olyan éteri gasztroélményt nyújt, amit legalább egyszer az életben mindenkinek ki kellene próbálnia. Nincs ötleted, hogy mi legyen a maradék sajttortával, esetleg a sajttortából megmaradt hozzávalókkal? A Reddit felhasználói rajongnak ötletért, akik szerint kétféleképpen adhatsz sajttortát a turmixhoz. Az elsőnél a turmixgépbe maximum egy-két kisebb szeletet érdemes morzsolni, a másiknál pedig külön-külön adjuk a tejhez a sajttorta hozzávalóit: a krémsajtot, a citromlevet és a zabkekszet. Szerintünk az utóbbi sokkal egyszerűbb, így ha rákívánnál, nem szükséges elkészítened hozzá az egész sajttortát (de ha mégis, ezzel a málnás recepttel nem lőhetsz mellé).

Fotó: Getty Images

Pite minden mennyiségben – a turmixba

Szinte teljesen mindegy, hogy milyen pite van otthon. Elég egy-két szelet vagy kocka a turmixgépbe, és voilà, még a család legkisebb tagjai is elégedettek lesznek. Persze alakbarát változatban sem utolsó, nem kell hozzá más, csak 1 nagy darab alma (vagy bármilyen gyümölcs, amit otthon találunk), pici szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, fahéj és vaníliaaroma.

Írós keksz

Bobby Flay amerikai sztárszakács az írós keksz és az eperturmix párosítására esküszik. A liszt szinte teljesen mindegy, a lényeg az írón, illetve a kekszek és az eper édességén van. Flay nem fukarkodik a vaníliafagyival sem, elmondása szerint 8-10 evőkanálnál nem érdemes kevesebbet használni. Csak össze kell turmixolni a fagylaltot, az ízlés szerinti fagyasztott epret, a tejet és az omlós kekszet (kb. 4-5 kisebb darabot) – ennyi az egész.

„Ez a shake olyan, mint az epres sütemény, csak éppen pohárban”

– mondta Flay egy tévéműsorban.  

Tojáslikőr

Bár a tojáslikőr íze a téli hónapokat idézi, megéri kísérletezni vele nyáron is, hiszen a sűrű alkoholos ital olyan bársonyos textúrát kölcsönöz a turmixnak, mint semmi más. Ehhez szükséged lesz körülbelül 6-7 csésze vanília- vagy csokifagylaltra, fahéjra, szerecsendióra, és ha nincs otthon házi likőr, akkor a bolti is tökéletes. Minden harmadik csésze jégkrémhez körülbelül 1 csésze tojáslikőrre lesz szükséged, és miután a keveréket krémesre turmixoltad, mehet a tetejére tejszínhab, fahéjrúd és egy csipetnyi őrölt szerecsendió. Ha kicsit felpezsdítenéd, önthetsz hozzá egy-két evőkanál rumot is.

Mentaturmix

Ha szereted a mentolos csokit, akkor a mentaturmixot is imádni fogod. Keverj hozzá 4-5 csészényi vaníliafagylalthoz ¼ teáskanál mentakivonatot (sima mentalevéllel is próbálkozhatsz, de kevésbé lesz intenzív az ízélmény), majd öntsd hozzá a tejet (természetesen növényi tejjel is helyettesítheted), és jöhet a tetejére szórt csoki, ami bármi lehet, amit csak megkívánsz – legyen az szirup, reszelék, kakaópor, tej- vagy étcsoki.

Kávé

Bár a kávéfagylalt gyakran kielégíti a klasszikus íz iránti vágyat, turmix esetében nem mondanánk, hogy ütős és intenzív lenne – szerintünk sokkal erősebb ízélményben lehet részünk, ha kávéfagyi helyett inkább lefőzzük a magunk eszpresszóját. Ha nincs eszpresszó kávéfőződ, persze az sem baj, a kotyogós is tökéletesen megteszi. Miután lefőzted, hagyd teljesen kihűlni a kávédat. Bármennyi vaníliafagylaltot is tervezel keverni a tejhez, 1¾ csészénként legalább 1-2 teáskanál kávéra lesz szükséged. (Ha pedig másféle jeges finomságokat készítenél az eszpresszódból, ebben a cikkben találsz hozzá ínycsiklandó recepteket.)

Kiemelt kép: Getty Images