Az, hogy konyhánkban higiénikus tisztaságot tartunk alapvető: megfelelően tárolunk, az étel előkészítése előtt és után kezet mosunk, külön deszkán vágjuk a húsfélét és a zöldséget, és amit csak lehet, felhasználás előtt meg- és lemosunk. Utóbbival lehet, hogy túlzásba esünk néha.

Persze nem véletlen a nagy elővigyázatosság, hiszen a konyha valóban veszélyes terep. Ha nem dolgozunk elég tisztán, akár súlyos fertőzés is lehet a büntetésünk, viszont ebbéli aggodalmunk nem kéne, hogy minden étel kérlelhetetlen öblögetésére sarkalljon minket. Jöjjön most 7 olyan élelmiszer, amit egyenesen tilos megmosni, mert az többet árt, mint használ.

Ne mosd meg étel, 1: hús

Kevés élelmiszercsoport okoz annyi, ételmérgezéstől való szorongást, mint a húsoké. Ezek jó része nem is alaptalan, hiszen a nem kellően átsütött vagy rosszul kezelt húsok olyan veszélyes baktériumokat rejthetnek, mint a szalmonella vagy az E. coli. Ugyanakkor, ha valamivel, hát épp az esztelen lemosással nem szavatoljuk biztonságunkat. A nyers hús megmosása nemcsak higiéniai szempontból felesleges, mivel az esetleges baktériumoknak csak kisebb részét távolítja el, de a hús felületén megtapadt kórokozókat még szét is terjesztheti a konyhában. Az szanaszét spriccelő baktériumok akár több méterrel arrébb landolhatnak, esetleg olyan élelmiszeren, amit később eszedbe sem jut megmosni. Ráadásul a húsok öblögetése ronthatja a hús (különösen a vörös hús) minőségét, és megakadályozza a hatékony sütést is, pedig a fertőzések elleni védekezés kulcsa épp az utóbbi: a megfelelő, kellő ideg történő hőkezelés és az, ha húst csak megbízható helyről és frissen vásárolunk, azonnal a hűtőbe teszünk, és a lehető legrövidebb időn belül elfogyasztunk. 

Ne mosd meg étel, 2: gomba

Ha szoktál gombával főzni, biztos rengetegszer rácsodálkoztál, mennyi föld tapad a kedves kis kalaposokra. Nyilván senki sem szeretne egy marék, tápanyagdúsra trágyázott földet belefőzni az ételbe (a földes áru kifejezetten veszélyes dolog tud lenni) viszont szakértők szerint a mosás sem a legjobb ötlet. A gomba az egyik legporózusabb alapanyag, és ez a szivacsos állag azt jelenti, hogy felszívja a vele érintkező víz egy részét. Ez a felszívott víz aztán jelentősen rontja a gomba minőségét és állagát a főzési folyamat során. Legközelebb ezért ne vízzel, hanem egy kis kefével, vagy egy tiszta, olcsó sminkecsettel állj neki. Ennek elegendőnek kell elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy eléggé megtisztítsa őket, az ez után következő hőkezelés pedig elpusztítja az esetleges kórokozókat is. Ha a lesepergetés nem elég, locsolás, pláne áztatás helyett nedvesített papírtörlővel dolgozz, családod élelmiszerbiztonságát pedig azzal szavatold, hogy csak ellenőrzött helyről vásárolsz, vagy gyűjtés után bevizsgáltatod a gombát, és 1-1 napon belül fel is dolgozod.

Ne mosd meg étel, 3: rizottó rizs

Sokszor kaptam már meg, hogy nem értek a rizsfőzéshez, mert nem szoktam megmosni, hanem a magyaros módszerrel, olajon pirítás után főzöm. Elfogadom az ellenvetéseket, és azt is elhiszem, hogy (főleg az alacsonyabb minőségű rizsben) sok egyéb apró szennyeződés lehet, amit nem árt főzés előtt eltávolítani. Viszont keleti konyha ide, mikronnyi szárdarab oda, van olyan eset, amikor kifejezetten vétek megmosni a rizst.

Például, amikor nem sima, hanem rizottó rizst főzünk, és arra törekszünk a hogy a végén krémes, szinte ragacsos állagot kapjunk. A rövid szemű rizottó rizst, amelyben a többi rizsfajtánál több keményítő van, soha nem szabad megmosni főzés előtt. Magas a keményítőtartalma döntő szerepet játszik az étel végső állagának kialakításában: ez segít az egésznek összetapadni. Ha erőnek erejével lemossuk róla, kevésbé lesz jó a végeredmény. Ugyanez a szabály érvényes paella vagy más spanyol rizsételek készítésekor is, mert azok esetében is a krémes, tapadós állag a nyerő. 

Ne mosd meg étel, 4: tojás

A tojás az egyik legnagyobb mumusunk, amikor ételmérgezéstől szeretnénk rettegni, emiatt sokan vannak, akik automatikusan tolják a csap alá a háztartásba bekerült tízes adagot. Jó tudni azonban, hogy a bolti forgalomban kapható tojásokat nemcsak kiválogatják, de meg is mossák, esetleg speciális fénnyel fertőtlenítik is, mielőtt csomagolják. A tojások eladás előtti tisztítása jó ideje bevett gyakorlat az élelmiszeriparban, így az otthoni, újbóli mosás csak megismétli a már elvégzett folyamatot, ráadásul árt is. A tojások ipari mosása után ugyanis néha olyan védőréteggel vonják be a tojásokat, amely megakadályozza, hogy a mikrobák utat törjenek maguknak a porózus héjon keresztül.

A mosás eltávolíthatja ezt a védelmet, és ezáltal a tojások sokkal jobban ki vannak téve a baktériumoknak.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy egyenesen a tyúk alól kapsz tojást, vagy gazdától vásárolsz, előfordulhat, hogy a tojáson szemmel látható ez és az lesz: apró toll, vagy egyéb szennyeződés. Ha ilyen tojáshoz jutsz, száraz ruhával töröld le, dobozban tárold és csak felhasználás előtt öblítsd le. 

Ne mosd meg étel, 5: csomagolt saláta

Bér az előre mosott saláták nagyjából egyetlen előnye, hogy konyhakészek, nem kevesen vannak, akik felbontás után nekiállnak megmosni a leveleket. Ez nemcsak felesleges munkát jelent, de nem is túl bölcs dolog, ugyanis ezeket a kényelmi termékeket közvetlenül a zacskózás előtt tisztítják meg, és ez általában makulátlanul tiszta kereskedelmi környezetben történik. Ám amikor kiveszed az előre mosott salátát a zacskóból, és adsz neki a mosogatóban is, könnyen lehet, hogy az eredeti állapothoz képest kevésbé lesz tiszta a végeredmény, mert a kezedről, a mosogatóról vagy épp a szűrőről bizony rámehet ez és az. Ha jót és egészségre ártalmatlant szeretnél enni, ahelyett, hogy arra koncentrálnál, hogy a csomagolt saláta tiszta-e vagy sem, inkább arra összpontosíts, hogy jó állapotban van-e. Ha azt veszed észre, hogy a felvett zacskóban lévő levelek bármelyike fonnyadt, vagy nyálkásnak tűnik, hagyd ott a boltban, ha pedig megvetted, dobd ki, mert nagy valószínűséggel az egész zacskó frissességének annyi. Nemcsak kellemetlen íze lesz, de jó kis gyomorrontást is kaphatsz tőle.

Ne mosd meg étel, 6: mirelit 

A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek különösen a téli időszakban jönnek jól, amikor az ember ki van éhezve a vitaminokra. Ezeknek a használata nemcsak kényelmes, de abból a szempontból is előnyös, hogy az így feldolgozott gyümölcsöket legérettebb állapotukban szedik le, és így ízzel csurig töltve kerülnek a zacskóba. Hogy miért mossák meg egyesek? Rejtély. Tálán mert a gyümölcsök kapcsán eleve bennünk van (helyesen) hogy fogasztás előtt le kell őket öblíteni?

A csomagolt salátát nem kell megmosni. ( Fotó: Getty Images)

Pedig erre, ebben az esetben semmi szükség: a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek egyenesen a zacskóból kivéve, minden további mosás nélkül fogyaszthatók, mert mind a gyümölcsöket, mind a zöldségeket megtisztítják és megmossák, mielőtt bezacskózzák őket. Ráadásul az olyan fagyasztott zöldségeket, mint a borsó, a bab vagy a brokkoli, gyakran blansírozzák is. Ez a rövid, forró vízbe vagy gőzbe mártás segít a termék további fertőtlenítésében, miközben a tartósít is. A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek gyors fagyasztása a kulcsfontosságú tápanyagok megkötését szolgálja, és részben ez teszi a fagyasztott zöldségeket ugyanolyan táplálóvá, mint a frisseket. 

Ne mosd meg étel, 7: hal

A halak és a tenger gyümölcsei, akárcsak a húsok és a baromfi, magukban hordozzák a szalmonella okozta ételmérgezés lehetőségét, és okozhatnak néhány halspecifikus emésztőprendszeri kalamajkát is. Brrrr. Sajnos azonban a halmosás nem csökkenti az ételmérgezés ezen formáinak  kockázatát, sőt valószínűbbé teheti a fertőzést. A hal megmosásakor ugyanis potenciálisan fertőző víz fröccsen szét a mosogatóban és a konyhában,

ami növeli a megbetegedés lehetőségét.

Ahelyett, hogy vadul mosnánk, tartsunk be inkább néhány alapvető higiéniai szabályt. Tartsuk a tenger gyümölcseit elkülönítve más ételektől, és készítsük elő azokat külön vágódeszkán. Elkészítés után mindenképpen mossunk kezet, mielőtt bármi máshoz hozzányúlnánk, főzzük át őket alaposan, és dobjunk ki minden olyan terméket, amely úgy néz ki vagy olyan szagot áraszt, mintha megromlott volna. A tenger gyümölcseinek mosása alól kivételt képeznek a kagylók: ezeket meg kell tisztítani, mivel azokban gyakran maradhat a tengerből származó homok, szemcse és szennyeződés.

Szeretsz tüsténkedni a konyhában? Most, hogy rengeteg időt megspóroltál az ételek tisztítása kapcsán, marad energiád a legklasszabb konyhai trükkök kipróbálására is. 

Kiemelt kép: Getty Images