Ezeket az ételeket egyáltalán nem kellene hűteni

Legyen szó kenyérről, zöldségről vagy gyümölcsről, a hűtőben történő tárolás értelemszerű és kézenfekvő megoldásnak tűnik – de sajnos nem minden esetben az.

Nyilvánvalóan mindannyian szeretnénk, hogy élelmiszereink a lehető legtovább elálljanak (itt olvashatsz arról, meddig fogyaszthatjuk biztonságosan a lejárt ételeket), főleg a nyári melegben. Ha neked is folyton fejfájást okoz a helyhiány, és már nincs jobb ötleted arra, hogyan lehetne sakkozni az ételdobozokkal, megéri átvilágítani a hűtő tartalmát, és más módot találni bizonyos alapanyagok tárolásra. Hiszen rengeteg olyan élelmiszer van, ami valójában a pulton is vígan „eléldegél”. Íme, egy lista azokról az ételekről, amelyek nemhogy jól megvannak hűtés nélkül, de még az ízük és állaguk is jobb marad.

A kenyér hűtve kiszárad, és ízetlenné válik

Tény és való, hogy a hűtő valóban segít megakadályozni a kenyér penészesedését – ennek azonban ára van. A hideg hatására ugyanis a benne lévő keményítő veszít a nedvességéből, így a kenyerünk rövid időn belül kiszárad, könnyebben morzsolódik, és íztelenné válik. Ha tényleg megakadályoznánk a pazarlást és minőségromlást, és abban is biztosak vagyunk, hogy pár napon belül tuti nem fogyasztanánk el, jobban járunk, ha inkább mélyhűtőbe tesszük. Fagyasztva ugyanis előbb megőrizhetjük a nedvességet, mint hűtve – nem beszélve arról, hogy bontatlan állapotban akár 6 hónapig is eláll a fagyasztóban. Ha azonban hűtés és fagyasztás nélkül hosszabbítanád a kenyered frissességét, tárold szobahőmérsékleten, légmentesen záródó edényben.

A bazsalikomnak a hűtés több kárt okoz, mint hasznot

Ha a perforált műanyag zacskóba helyezett, hűtőben tárolt bazsalikomot nem használod fel 4-5 nap alatt, sajnos jó eséllyel elfonnyad és ehetetlenné válik. De jó hír, hogy nincs szükséged hűtőszekrényre ahhoz, hogy sokáig frissen tartsd. Ha a bazsalikomszárakat ugyanis egy vízzel teli pohárba vagy befőttesüvegbe helyezed, jó eséllyel két hétig is frissek és illatosak maradnak a pulton és az ablakpárkányon.

Jobb, ha az egész hagymát inkább a spájzban tárolod

A hagyma érzékeny a hőre – legyen szó vöröshagymáról, fokhagymáról vagy lila hagymáról – és a jól szellőző, száraz helyeket részesíti előnyben, így

semmiképp sem érdemes hűtőben tárolni, különben elfonnyad, és könnyűszerrel penészes lesz.

Akárcsak a krumpli, úgy a hagyma is tökéletesen érzi magát a napfénytől óvott, száraz és hűvös konyhapolcokon, szekrényekben és kamrákban. De fontos kiemelni, hogy mindez az egész, fel nem vágott hagymafejekre vonatkozik. A vágott, szeletelt hagymát nyugodtan tárolhatjuk hűtőben is, ahol 7-10 napig, míg fagyasztva akár 3-3 hónapig is eláll.

A paradicsom nem szereti a hideget

A szezon kedvenc gyümölcse (az elterjedt definíció szerint a paradicsom azért gyümölcs, mert magvak vannak benne, és a növény virágjából fejlődik ki) bizony nem rajong a hideg időjárásért, így értelemszerűen a hűtőért sem – bár ennek ellenére sokan hajlamosak vagyunk hűteni szegényt. Több tanulmány is kimutatta nemrég, hogy a hűtőben tárolt paradicsom jelentős ízveszteséget szenved, szemben a szobahőmérsékleten tartott gyümölcsökkel. Persze borítékolható, hogy hűtőben tovább eláll, mint a pulton (ahol jellemzően akár egy hétig is friss maradhat), de számoljunk azzal, hogy kevésbé lesz zamatos, friss és vitamindús.

Méz

A méz ősidők óta részese az emberi táplálkozásnak, és az az egyik legjobb dolog benne, hogy szinte soha nem romlik meg. A régészek például még az ókori egyiptomiak piramisaiban is találtak (ehető) mézre utaló nyomokat. Ugyan hajlamos kikristályosodni, de ez nem jelenti azt, hogy ehetetlenné válik – elég egy picit felmelegíteni, megkavarni, és pontosan olyan lesz, mint újkorában. Mivel szobahőmérsékleten (fénytől óvott helyen) is tökéletesen eltartható, nincs konkrét oka annak, amiért érdemes lenne hűtőben vagy fagyasztóban tárolni. 

A mézet is felesleges hidegre tenni. (Fotó: Getty Images)

Csípős szószok

Összetételük és állaguk márkánként ugyan eltérő lehet, így tárolás előtt mindig érdemes szemügyre venni a címkén szereplő tudnivalókat. Általában az ecet és a só természetes tartósítószerként hat a szószokra, így ezekkel az összetevőkkel kiegészülve egyáltalán nem szükséges hűtőben tartani őket. Persze ettől függetlenül hűtheted is őket, semmi bajuk nem lesz, de számolj azzal, hogy ízre nem lesznek olyan erősek, mint szobahőmérsékleten (ahol akár 6 hónapig is elállhatnak).

Szemes kávé

Általános tévhit, hogy a kávébabok akkor maradnak igazán frissek, ha „hidegre tesszük” őket. Valójában ennek az ellenkezője igaz. Tudniillik, a hűtőszekrény nem elég hideg ahhoz, hogy a kávébabokat tartósítsa, ellenben lehetőséget ad a kávénak arra, hogy felszívja nedvességet, illetve a körülötte lévő ételszagokat – ami valljuk be, nem sok jóra vezet. A kávét mindig hűvös, száraz helyen, közvetlen napfénytől távol – lehetőleg légmentesen záródó kávés dobozban – érdemes tárolni.

Gyümölcsfélék

Sárga- és görögdinnye

Tudjuk-tudjuk, ebben a kutyameleg időben hidegen a legfinomabb, de kutatások szerint a dinnyében – beleértve a görögdinnyét, sárgadinnyét és mézdinnyét is – lévő antioxidánsok hűtőben tárolva hamarabb lebomlanak, arról nem beszélve, hogy szobahőmérsékleten még az íze is erőteljesebb. A napfénytől óvott helyeken, konyhapulton és a spájzban akár két hétig is eláll, és csak akkor érdemes hűtőbe tenni, miután felvágtuk.

Banán

A trópusokon honos banán bizony forrón szereti. Ha valaha is tettél már egész banánt a hűtőszekrénybe, észrevehetted, hogy a külseje bizony rövid időn belül megfeketedett. Hűtőbe téve a héja ugyanis bomlásnak indul, a hideg pedig a banán természetes érési folyamatát is gátolja, így merő pazarlásnak számít, ha hűtőben tároljuk. Szobahőmérsékleten 2-3 nap leforgása alatt megérik, és ha gyakran fogyasztod, érdemes felakasztva tárolnod – így kevésbé nyomódik, és tovább megőrzi a frissességét.

A banán is „forrón” szereti. Fotó: Getty Images

Alma

Az alma vitamintartalma hűtőben tárolva sajnos csökkenésnek indul, szobahőmérsékleten viszont akár hetekig is kitart, és bőven elég akkor hűteni, ha fonnyadni kezd.  

Kiemelt kép: Getty Images