Végre itt a dinnyeszezon! Aki szereti, most hetekig eheti a lédús görög-, szaftos sárga- és csodásan édes mézdinnyéket. Nem kérdés, hogy a legjobb fogyasztási mód, amikor egy jó nagy karéjt magunk elé kapunk, aztán csak harapjuk, hadd csurogjon a leve. Azért mutatunk néhány decensebb fogyasztási módot is.

Olyan jól van kitalálva, hogy épp az év legmelegebb időszakában érnek a leglédúsabb gyümölcsök, nem igaz? Kevés jobb hűsítőt tudok elképzelni, mint egy a hűtőből vagy a mosogatótálcányi jéghideg vízből kiemelt dinnyét. A különféle dinnyék ráadásul nemcsak a folyadékpótlásban segítenek. Sok vitamint és rostot is tartalmaznak, ezért áldásos hatásaikat órák hosszán lehetne sorolni. De mi van akkor, ha túllépünk a szeletben faláson? Ha elkezdünk konyhai alapanyagként gondolni a dinnyére? Kiderül, hogy ezek a gyümölcsök még annál is izgalmasabbak, mint eredetileg gondoltuk. Három olyan receptet hozunk, amiben a dinnyék kevésbé ismert arcukat tudják megmutatni. Egy tartalmas salátával, egy hűsítő krémlevessel és egy adalék- és színezőanyagmentes jégkásával készültünk, hogy felnőtt és gyerek is finom hűsítőhöz jusson. 

Sárga- és cukordinnye-saláta mozzarellával, sonkával 

Hozzávalók 4 személyre (előételként):

  • 30-30 dkg sárga- és cukordinnye
  • 2 csomag (2×12,5 dkg) mini mozzarella
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 12 dkg vékony
  • szárított sonka
  • 3 evőkanál sós mogyoró
  • friss bazsalikomlevelek

A dinnyékből karalábévájóval golyókat vájunk ki, salátástálba szórjuk, a mozzarellagolyókkal összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, az olívaolajjal meglocsoljuk. Tálra szedjük, a sonkákat összetekerjük és beleszórjuk. A mogyorót durvára vágjuk, megszórjuk vele. Bazsalikommal díszítve kínáljuk.

 Recept és fotó: Nagy Tünde

Egészséges jégkása görögdinnyéből

Hozzávalók 2 főre:

  • 500 gramm dinnye (a héja nélkül számított súly)
  • néhány bazsalikomlevél
  • 1 teáskanál méz
  • fél citrom leve

A görögdinnyét amennyire lehet, kimagozzuk, majd apró kockákra vágva lefagyasztjuk. Amikor jól megfagyott, késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a mézet, a citromot és a bazsalikomot és összepürésítjük. Azonnal fogyasztható. 

dinnyekása

Recept: Balázs Barbi, fotó: Getty Images

Bazsalikomos sárgadinnye-krémleves sonkával 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,5 kg sárgadinnye
  • 1 csokor bazsalikom
  • 3-4 dl víz
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 citrom leve
  • 2 dl natúr joghurt
  • 12 dkg levegőn szárított sonka

A sárgadinnye magjait kanállal kiszedjük, a gyümölcshúst felkockázzuk, a bazsalikommal összeturmixoljuk. Víz hozzáadásával beállítjuk a sűrűségét. Sózzuk, borsozzuk, citrom levével savanyítjuk, hozzákeverjük a natúr joghurtot. Alaposan kihűtjük a levest. A sonkát fogpiszkálóra tekerjük, ezzel tálaljuk. Nagy melegben jégkockákkal is hűthetjük.

Recept és fotó: Nagy Tünde

És azt tudtad, hogy…

…a dinnyét meg is lehet sütni? Grillezni legalábbis szokás, és akik próbálták, ódákat zengnek arról, mennyire finomra és izgalmas állagúra sül a grillen ez a csupavíz zöldség. A hozzáértők kisebb szeletekre vágják, kevés mézzel és lime-mal locsolják meg, és úgy sütik mindkét oldalát 2-2 percig a csinos szeleteknek. 

Kiemelt kép: Getty Images