Olyan jól van kitalálva, hogy épp az év legmelegebb időszakában érnek a leglédúsabb gyümölcsök, nem igaz? Kevés jobb hűsítőt tudok elképzelni, mint egy a hűtőből vagy a mosogatótálcányi jéghideg vízből kiemelt dinnyét. A különféle dinnyék ráadásul nemcsak a folyadékpótlásban segítenek. Sok vitamint és rostot is tartalmaznak, ezért áldásos hatásaikat órák hosszán lehetne sorolni. De mi van akkor, ha túllépünk a szeletben faláson? Ha elkezdünk konyhai alapanyagként gondolni a dinnyére? Kiderül, hogy ezek a gyümölcsök még annál is izgalmasabbak, mint eredetileg gondoltuk. Három olyan receptet hozunk, amiben a dinnyék kevésbé ismert arcukat tudják megmutatni. Egy tartalmas salátával, egy hűsítő krémlevessel és egy adalék- és színezőanyagmentes jégkásával készültünk, hogy felnőtt és gyerek is finom hűsítőhöz jusson.
Sárga- és cukordinnye-saláta mozzarellával, sonkával
Hozzávalók 4 személyre (előételként):
- 30-30 dkg sárga- és cukordinnye
- 2 csomag (2×12,5 dkg) mini mozzarella
- só, frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 12 dkg vékony
- szárított sonka
- 3 evőkanál sós mogyoró
- friss bazsalikomlevelek
A dinnyékből karalábévájóval golyókat vájunk ki, salátástálba szórjuk, a mozzarellagolyókkal összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, az olívaolajjal meglocsoljuk. Tálra szedjük, a sonkákat összetekerjük és beleszórjuk. A mogyorót durvára vágjuk, megszórjuk vele. Bazsalikommal díszítve kínáljuk.
Egészséges jégkása görögdinnyéből
Hozzávalók 2 főre:
- 500 gramm dinnye (a héja nélkül számított súly)
- néhány bazsalikomlevél
- 1 teáskanál méz
- fél citrom leve
A görögdinnyét amennyire lehet, kimagozzuk, majd apró kockákra vágva lefagyasztjuk. Amikor jól megfagyott, késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a mézet, a citromot és a bazsalikomot és összepürésítjük. Azonnal fogyasztható.
Bazsalikomos sárgadinnye-krémleves sonkával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,5 kg sárgadinnye
- 1 csokor bazsalikom
- 3-4 dl víz
- só, frissen őrölt bors
- 2 citrom leve
- 2 dl natúr joghurt
- 12 dkg levegőn szárított sonka
A sárgadinnye magjait kanállal kiszedjük, a gyümölcshúst felkockázzuk, a bazsalikommal összeturmixoljuk. Víz hozzáadásával beállítjuk a sűrűségét. Sózzuk, borsozzuk, citrom levével savanyítjuk, hozzákeverjük a natúr joghurtot. Alaposan kihűtjük a levest. A sonkát fogpiszkálóra tekerjük, ezzel tálaljuk. Nagy melegben jégkockákkal is hűthetjük.
És azt tudtad, hogy…
…a dinnyét meg is lehet sütni? Grillezni legalábbis szokás, és akik próbálták, ódákat zengnek arról, mennyire finomra és izgalmas állagúra sül a grillen ez a csupavíz zöldség. A hozzáértők kisebb szeletekre vágják, kevés mézzel és lime-mal locsolják meg, és úgy sütik mindkét oldalát 2-2 percig a csinos szeleteknek.
Kiemelt kép: Getty Images