Ki ne szeretné a héjától könnyen elváló, mézszerűen édes, belül szinte krémes sárgabarackot?

Az idei sárgabarack-helyzet nem rózsás, a fagykárok miatt sok helyen oda lett a termés, ahol és ami pedig maradt, az meglehetősen drága. Ha nagyüzemi lekvár- vagy pálinkafőzésbe nem is idén kezdünk bele, vétek lenne azért teljesen kihagyni az idei sárgabarackszezont, mert egy kilónyi barackból is csodákat tehetünk a családi asztalra. Három finom recepttel, egy levessel, egy kiadós raguval és egy desszerttel készülünk.

Fahéjas sárgabarackleves kekszmorzsával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg magozott sárgabarack
  • 5-10 dkg méz (a gyümölcs édességétől függően)
  • fél-1 teáskanál őrölt fahéj
  • 4 darab zabkeksz

A sárgabarackot kb. 1 liter vízzel, a mézzel és a fahéjjal 20 perc alatt puhára főzzük. Összeturmixoljuk, és hűtőben teljesen hidegre hűtjük. Tálaláskor a leves tetejére morzsoljuk a zabkekszet. Tipp: Természetesen elkészíthető érett őszibarackból is! 

sárgabarack-krémleves

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

Sárgabarackos, currys csirkemellragu kókusztejjel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg csirkemellfilé
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál currypor
  • 5 dl kókusztej
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 darab lime
  • 50 dkg sárgabarack
  • 4 darab csilipaprika
  • 1 nagy csokor koriander

A felcsíkozott csirkemellet megsózzuk, majd az olajon 5 perc alatt megpirítjuk nagy lángon. Hozzáadjuk a tisztított, felszeletelt hagymát, tovább pirítjuk, és újabb 5 perc után megszórjuk a curryvel. Felöntjük a kókusztejjel, ízesítjük a barna cukorral, a lime-lével, majd hozzáadjuk a magozott, cikkekre vágott barackot is. Néhány percig főzzük, majd megszórjuk a felkarikázott csilivel és az aprított korianderrel. Pörkölt mogyoróval elkevert főtt rizzsel tálaljuk.

sárgabarackcurry

Recept: Bereznay Tamás Fotó: Körmendi Imre

Étcsokoládés, sárgabarackos gyümölcskenyér 

Hozzávalók 10-12 szelethez:

A tésztához:

  • 25 dkg vaj/margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 5 dkg sötét
  • cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg durvára vágott étcsokoládé
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg magozott, felkockázott sárgabarack (konzerv őszibarack is jó helyette, illetve bármilyen idénygyümölcs)

A díszítéshez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1-2 evőkanál étolaj
  • 2-3 dkg étcsokoládé-forgács
  • 2-3 szem friss sárgabarack

Keverőtálban robotgéppel kihabosítjuk a puha vajat/margarint és a porcukrot, majd egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, végül beleforgatjuk a sütőporral, kakaóporral és durvára vágott étcsokoládéval elkevert lisztet. Óvatosan beleforgatjuk a felkockázott barackot. Sütőpapírral kibélelt kenyérformába (alagútformába) öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, kihűtjük. Tálalás előtt a vízgőz fölött megolvasztott, olajjal hígított étcsokoládéval bevonjuk, csokoládéforgáccsal és felcikkezett barackkal díszítjük. 

Recept: Urbán Gábor Fotó: Acsai Miklós

Mi érdemes még tudni a sárgabarackról?

Amellett, hogy finom, és ránézni is jó, a sárgabarack egy sor izgalmas tulajdonsággal rendelkezik. Rengeteg rostot tartalmaz, emellett tele van a szemünk egészségét is őrző A-vitaminnal, a magjából sajtolt olajat pedig a népi gyógyászat sokáig rákellenes szerként használta. Ha gyerekkorodban otthon, vagy nagyszüleidnél volt barackfa, bizonyára kóstoltad a barackmag szárított, mandulára emlékeztető ízű magját is. Én is nagyon szerettem, jó azonban tudni, hogy a mag ciánvegyület-tartalma miatt mérgező lehet, ráadásul a kellemetlen hatáshoz nem is kell tonnányit fogyasztani belőle: az arra érzékeny egyéneknél pár szem, a gyerekeknél akár már egy mag elfogyasztása után is jelentkezhetnek enyhébb mérgezéses tünetek.

Nem érdemes tehát kockáztatni: fogyasszuk a gyümölcs ellenállhatatlanul krémes és édes húsát, és ügyeljünk arra, hogy ne tegyük a hűtőbe. Langyosan a legfinomabb, és hűtve akár jelentősen is veszíthet zamatosságából.

Kiemelt kép: Getty Images