És bizony jól tudják ezt a Földközi-tenger környékén élő népek is. Szinte minden országnak megvan a maga jellegzetes fagylaltja, ezekből szemezgettünk Mediterrán finomságok különszámunkban. (A recepteket úgy alkottuk meg, hogy az autentikus fogásokhoz képest néhol módosítottunk a hozzávalókon, így itthon beszerezhető alapanyagokból is elkészíthetők.) Íme, az egyik kedvencünk egyenesen Spanyolországból:
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
1 (kezeletlen) narancs | 30 dkg leszemezett, magozott szőlő | 2 dl száraz vörösbor | 2 dl szőlőlé (dobozos) | 15 dkg cukor | 1 rúd fahéj
- A filézett narancshúst és a magozott szőlőt tegyük lábosba. Öntsük rá a bort, a szőlőlevet és 2 dl vizet. Adjuk hozzá a cukrot, a rúd fahéjat, és forralva főzzük 10-15 percet.
- Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a fahéjat a keverékből, és turmixoljuk simára. Öntsük lapos tálba (vagy műanyag dobozba), majd tegyük mélyhűtőbe. Amint a keverék fagyni kezd, kb. 30 percenként botmixerrel alaposan keverjük át, hogy krémes legyen. Ezt ismételjük meg 4-5 alkalommal, majd hagyjuk 2-3 órát a fagyasztóban (fagylaltgépben is elkészíthetjük, ha az alapot teljesen kihűtöttük).
- Tálalás előtt 10 percet hagyjuk szobahőmérsékleten, majd gombócoljuk poharakba vagy tálakba a hűsítő desszertet.
ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + FAGYASZTÁS
KALÓRIA 190 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta