Tépett húsos kacsaburger majonézes káposztával, ropogós baconnel

A tökéletes házi hamburgerbuci titkát is eláruljuk.

Vitán felül áll, hogy az otthon készült hamburger az egyik legjobb falat egy kerti partira, de részünkről télen-nyáron, ebédre-vacsorára is bármikor bevállalnánk Szatmári Feri specialitását (és Tobai Róbert sertésburgerét is), annyira finom! És most nézzük meg először, hogyan érdemes elkészíteni házilag a tökéletes hamburgerbucit! 

Hozzávalók 9 darabhoz:

2 dl langyos tej | 2 evőkanál cukor | 1 teáskanál só | 4 dkg olaj | 1 tojás + 1 tojás a kenéshez | 10 dkg natúr joghurt | 60 dkg finomliszt + a formázáshoz | 2 dkg friss élesztő, morzsolva
A tetejére (opcionálisan): 3-4 evőkanál fekete/fehér szezámmag, tökmag vagy napraforgómag

  1. A hozzávalókat mérjük edénybe, 10-12 perc alapos dagasztás után letakarva kelesszük a tésztát a duplájára. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és vágjuk 9 egyforma, kb. 12 dkg-os darabra. Egyenként formázzuk meg a zsemléket, majd ültessük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
  2. Letakarva hagyjuk ismét duplájára kelni, majd kenjük meg a felvert tojással, ha szeretnénk, szórjuk meg magokkal. A 180 ºC-ra előmelegített sütőben süssük 18-20 percig. 

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 18-20 PERC
KALÓRIA 331 KCAL/DARAB

Így készítsd a kacsaburgert

Hozzávalók 4 darabhoz:

A tépett húshoz: 4 darab pecsenyekacsacomb | kb. 70 dkg kacsazsír | 4 gerezd fokhagyma, roppantva | 3-4 szál kakukkfű | 1 darab babérlevél | 2 evőkanál Worcester-szósz | só, bors
A káposztasalátához: 30 dkg lila káposzta | 1 kisebb fej vöröshagyma | 3 evőkanál majonéz | 2 teáskanál ecetes torma
Az összeállításhoz: 4 darab hamburgerbuci | 3 dkg vaj | 1 darab kisebb római saláta vagy más húsosabb salátalevél | néhány szál friss koriander | 10-12 szelet bacon | 5 dkg csíra (itt lila káposzta)

  1. A tépett húshoz a sütőt melegítsük elő 150 ºC-ra, a combokat tegyük az olvasztott zsírral teli hőálló tálba, szórjuk bele az ízesítőket a Worcester-kivételével. Szórjuk meg negyed teáskanál sóval, majd 3 órára tegyük sütőbe. A puha húst villával szedjük rostjaira, hagyjuk kihűlni, és forgassuk össze a Worcester-szósszal.
  2. Az apróra reszelt káposztát a finomra aprított hagymával együtt tegyük keverőtálba, sózzuk 3 késhegynyi sóval, keverjük össze, hagyjuk állni 30 percet. Finoman nyomkodjuk ki, keverjük össze a majonézzel és a tormával, borsozzuk.
  3. Az összeállításhoz vágjuk ketté a zsemléket, a vajon pirítsuk meg mindkét oldalukat. Tegyünk az alsó részére salátát, húst, káposztasalátát, aprított koriandert, előzőleg serpenyőben ropogósra sütött bacont, csírát. Helyezzük rá a tetejét, és tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
SÜTÉS 3 ÓRA
KALÓRIA 1193 KCAL/DARAB

Recept: Szatmári Feri
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Filep Kata

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2023/07. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.