ananász gyümölcs szeletelés

Fogadjunk, hogy te is rosszul vágtad fel ezeket a gyümölcsöket!

Bármilyen gyümölcsről is legyen szó, van egy sokkal egyszerűbb és hatékonyabb módja is.

Itt a nyár, ezzel együtt pedig a gyümölcsdömping is, ami csodás, hiszen amellett, hogy finomak, tele vannak tápanyagokkal, rosttal és vitaminokkal is, amikkel érdemes ilyenkor feltölteni a szervezetünket. A nagy hőségben még azok is szívesebben majszolnak valamilyen lédús gyümölcsöt, akik máskülönben annyira nincsenek oda érte, hiszen folyadékpótlásnak sem utolsók.

De hogyan vágjuk fel? A válasz nem is olyan egyszerű, főleg, ha egzotikusabb vagy furcsább alakú gyümölcsökről van szó. De az biztos, hogy van egyszerűbb módszer annál, mint amivel eddig próbálkoztál. Lássuk!

Görögdinnye

A görögdinnye nagy, kerek és kemény héjú, ezért sokaknak ijesztő lehet a felvágása. Mindenesetre a nulladik lépés, hogy mossuk meg alaposan a héját (ez legyen mindegyiknél alap), aztán töröljük meg, és helyezzük a vágódeszkára. Egy nagy és éles késsel vágjuk félbe, majd a lapos oldalával fektessük a deszkára, és szeleteljük fel. Ha megvagyunk ezzel, akkor a vágásokkal merőlegesen is ismételjük meg ezt, így csinos kis hasábokat kapunk. A zöld héjrészt használhatjuk fogónak, így nem kell aggódnunk, hogy összemaszatoljuk magunkat evés közben. Ha pedig mondjuk gyümölcssalátába szánjuk, és inkább megszabadulnánk a héjtól, akkor így kezdjük: vágjuk le a két végét, állítsuk az így kapott lapos „talpra”, majd körbeforgatva vágjuk le a zöld részeket – a Bon Appetit magazin videóján látható módon.

Mangó

Egy hámozóval távolítsuk el a gyümölcs héját (ha nem elég érett, akkor addig a részig vágjuk le, ameddig a gyümölcshús élénksárga). Vágjuk félbe, elkerülve a magot, majd a mangót függőlegesen tartva vágjuk le a maradék húst a magról, a félbevágott szeleteket pedig szeljük be ék formákra. A másik módszer nagyon hasonló, de nem kell meghámozni előtte a mangónkat: vágjuk félbe a gyümölcsöt (a magot elkerülve), majd helyezzük a vágódeszkára a héjával lefelé, és egy éles késsel vágjuk fel a húst úgy, hogy közben ügyelünk arra, hogy ne sértsük fel a héjat, majd egy kanál segítségével vájjuk ki a kockákat.

Narancs

Ez a supreme cutnak nevezett módszer más citrusfélékre is alkalmazható, mint amilyen a grapefruit, citrom, lime, pomelo stb. Helyezzük a narancsot a vágódeszkára, és egy éles késsel vágjunk le a narancs tetejéről és aljáról körülbelül fél centit. Ezután állítsuk fel a narancsot a talpára, és a narancs körvonalát követve kezdjük el körben levágni a héját. Fordítjuk a meghámozott narancsot az oldalára, és egy éles késsel a gerezdeket elválasztó membránt vágjuk be, így a narancshús azonnal kipattan a hártya közül.

Kivi

Vágjuk le a tetejét és az alját, majd egy kiskanál segítségével körben távolítsuk el a héjat.

Ananász

Vágjuk le a tetejét és az alját, majd hosszában vágjuk félbe a gyümölcsöt. A gyümölcshús közepén található a kemény torzsa, ami nem túl finom, ezt vágjuk ki ék alapban, majd szintén hosszában vágjuk félbe az ananászfelünket. Az így kapott negyedet vágjuk be a héjig, fordítsuk nekünk merőlegesen, és vágjuk fel nagyjából egy centis hasábokra úgy, hogy a héj sértetlen marad. Ha végeztünk ezzel, akkor egy késsel vágjuk le a darabokat a héjról. 

Szőlő

Gyümölcssalátába vagy kisgyerekeknek szánva (a fulladásveszély miatt) érdemes félbevágni a szőlőszemeket, és más olyan gömb alakú ételt is, mint mondjuk a koktélparadicsom. Nagyon egyszerű: a megmosott szemeket egy tányérral nyomjuk a vágódeszkára, esetleg két műanyag edényfedő közé szorítsuk, és egy éles késsel vágjuk ketté – így nagyjából fél perc alatt több maréknyi szőlővel (ami egy friss kutatás szerint az új superfood) végzünk. 

Ha maradt valamelyikből, akkor sem kell rögtön a szemetesbe dobni a felesleget: ebben a korábbi cikkünkben írtunk arról, mi mindenre használható fel a maradék zöldség és gyümölcs.

Kiemelt kép: Getty Images / Canva