Mindig kerekszemű rizst (pl. arborio, carnaroli) válassz hozzá, hogy elérd a megfelelő állagot, és ne menj messze tőle, mert folyamatosan kevergetni kell főzés közben. Kombinálhatod zöldségekkel, hallal, tenger gyümölcseivel, hússal egyaránt, de nagyon finom „csak” sajtokkal is. A maradékból pedig készíthetsz arancinit!
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg koktélparadicsom | olívaolaj | 25 dkg cukkini | 25 dkg főtt kukorica (a szemek a csőről levágva) | 30 dkg előfőzött garnéla | 1 gerezd fokhagyma | 1 fej vöröshagyma | 40 dkg rizottórizs (pl. arborio, carnaroli) | 6 dkg vaj | 2 dl száraz fehérbor | kb. 1,5 liter zöldségleves | só, frissen őrölt bors | 1 kis csokor bazsalikom | őrölt peperoncino paprika
- Forró teflonserpenyőben, kevés olívaolajon süssük elő egészben a megmosott koktélparadicsomokat, a cikkekre vágott cukkinit és a csőről levágott kukoricaszemeket.
- Szedjük ki a zöldségeket, tegyük félre, majd a visszamaradt olajon süssük meg a zúzott fokhagymával együtt a garnélát is.
- Készítsük el a rizottót: a finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg 4 evőkanál olívaolajon és 3 dkg vajon. Adjuk hozzá a rizst, pároljuk üvegesre. Öntsük fel a borral, folyamatosan kevergetve főzzük, míg a rizs felszívja a bort. Ekkor adjunk hozzá 1 merőkanál forró zöldséglevest, főzzük tovább kevergetve, míg a rizs ezt is felszívja.
- Folytassuk így a rizs főzését, merőkanalanként adagolva a levest, amikor már majdnem kész, kb. 13-14 perc elteltével, adjuk hozzá az elősütött cukkinit, paradicsomot, kukoricát és a garnélát. Folytassuk tovább a főzést, végül az utolsó adag hozzáadott levest már ne engedjük teljesen beszívódni.
- Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges (alaplétől függ). Keverjük el benne a maradék vajat, a finomra vágott bazsalikomot, szórjuk meg peperoncino paprikával. Azonnal tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC
KALÓRIA 778 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta