Na, persze, nem én találtam fel a spanyol viaszt. Ha nem is mióta világ a világ, de jó ideje nagy népszerűségnek örvendenek a különféle desszertkávék, amiknek megkomponálását egyesek művészi szintre is emelték. A jeges kávét itthon is ismerjük, igaz a legtöbben egyszerűen egy gombóc fagyival és fújós tejszínhabbal megtoldott kávét értenek alatta, viszont a kategória még nagyon sok finomságot rejteget: gyümölccsel vagy épp valamilyen sziruppal készített élénkítőket, hideg és meleg verzióban, szirupokkal, mézzel, esetleg valamilyen alkohollal… Ma három izgalmas, desszertnek is tökéletes, ugyanakkor kifejezetten nyári kávéfinomságot hoztunk.
Sós karamellás jeges kávé
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 dl habtejszín
- nagy csipet tengeri só
- 4 adag frissen főzött presszókávé
- 8 dl tej
- jégkocka
Kis lábosba öntjük a cukrot, hozzáadunk 2 evőkanál vizet. Kevergetve addig melegítjük, míg karamell lesz belőle. Mikor már szép színe van, levesszük a tűzről, lassan hozzácsurgatjuk a felmelegített tejszínt, közben folyamatosan keverjük. Megsózzuk, csomómentesre keverjük. Hagyjuk kicsit kihűlni a karamellt, majd a poharak belsejére csurgatjuk. A presszókávét megfőzzük, összekeverjük a tejjel és a jégkockával, majd a karamellás poharakba öntjük. Tipp: Tehetünk a tetejére vaníliafagylaltot is, úgy még finomabb! A nagy áruházláncok saját márkás jégkrémei elég finomak, például az Aldi Grandessa Prémiummal nem lehet mellényúlni.
Görögdinnyés kávékoktél (Juicy Watermelon Fizz)
Hozzávalók 1 személyre:
- 1 görögdinnye ízesítésű kávékapszula (például Nespresso Vertuo Juicy Watermelon Over Ice kávékapszula) – ha nincs ilyenünk, a görögdinnye szirup is megteszi
- 7 db jégkocka (egyenként 30 g)
- görögdinnyekockák vagy -golyók (fagyasztott vagy friss)
- 15 ml nádcukorszirup
- 6-7 db mentalevél
- 150 ml szénsavas víz
Tegyünk 6 jégkockát és néhány görögdinnye-darabot egy kb. 500 ml-es átlátszó pohárba. Öntsük rá a nádcukorszirupot, tegyünk a pohárba 6 friss mentalevelet, töltsük bele a szénsavas vizet, majd finoman keverjük össze. Tegyünk egy kávéshakerbe 1 jégkockát, majd készítsünk rá 80 mililiternyi kávét, lehetőleg görögdinnye aromájút. A shaker fedelét zárjuk le, és rázzuk jól össze a jeget és a kávét. Óvatosan öntsük rá az italt a pohárban lévő keverékre. Díszítsük dinnyével és mentalevelekkel.
Crema caffè
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 2 dl jéghideg tej
- 2 dl jéghideg habtejszín
- 4 dkg instant kávé
- 20 dkg porcukor
- cukrozatlan kakaópor a tálaláshoz
A készítés előtt tegyük a tejet és a tejszínt 2 órára mélyhűtőbe, hogy nagyon hidegek legyenek! Tegyük a hozzávalókat a kakaó kivételével mélyebb tálba, majd elektromos habverővel keverjük először kis fokozaton, majd gyorsabban jó néhány percet, amíg kivilágosodik, és habosan krémessé válik. Az elkészült krémet tegyük 30 percre mélyhűtőbe, majd poharakba szedve tálaljuk, kakaóporral megszórva.
Jeges kávésmoothie
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 darab banán
- 1 evőkanál méz
- 3 dl tej (helyettesíthető növényi tejjel, jó, ha habosítható, pélául Oatly Barista zabital)
- 4 adag kapszulás eszpresszó
- 8 darab jégkocka
- 2 dl hideg habtejszín, habbá verve a tálaláshoz
A banánt karikázzuk fel, tegyük mélyhűtőbe 2-3 órára. A fagyott banánt keverjük el a mézzel és a tejjel, botmixerrel turmixoljuk simára. Osszuk szét 4 pohárban (1,5-2 dl-es), öntsünk mindegyikbe 1-1 adag kávét, majd szedjünk rá 2-2 jégkockát. Tejszínhabbal a tetején kínáljuk. Tipp: Kevés rummal vagy whiskyvel alkoholos italnak is készíthetjük.
Jeges kávék olaszul
Az olaszok mindenhez értenek, ami a gasztronómiával kapcsolatos: nemcsak jókat enni szeretnek, de a kávézás is szenvedély feléjük. Alapvető, hogy reggeli élénkítőjüket a kedvenc kávézóban vagy bárban hörpintik fel, emellett úgy vélik, nem mindegy az sem, hogy a nap melyik szakaszában milyen kávét fogyasztanak. Az espresso, a doppio, a ristretto vagy a macchiato bármely napszakban megállja a helyét, de cappuccinót igazi olasz 12 óra után már nem fogyaszt. És hogy mi az, amit 12 után, a nyári melegben kell inni? Mindent, ami hűsít és ami desszertnek is elmegy.
Az olaszok ugyanis nemcsak a forró, de a hűsítő kávékülönlegességekhez is nagyon értenek, és minél délebbre megyünk, annál többféle finomságot kaphatunk. A fentebb már bemutatott hideg krémkávé mellett sok helyen ihatunk caffè con ghiacciót, ami a szó szoros értelmében kávé jéggel, és amiben a méregerős eszpresszót csak jég és kevés cukor egészíti ki.
Személyes kedvencem viszont egy hamisítatlan dél-olasz különlegesség, a Puglia régió védjegyévé is vált caffe leccese, mely nevét a környék egyik csodaszép városáról, Leccéről kapta. Ennek elkészítéséhez az átlátszó pohárba szedett jégkockákra előbb egy réteg mandulaszirup kerül, majd aztán jön a kávé. A rétegek még szépen elkülönülnek, mikor a finomság az asztalunkhoz ér, így a szemnek is kellemes, fogyasztani viszont lazán összekeverve kell. Így minden korty hűvös, de az egyik kesernyésebb, a másik édesebb, a következő pedig hűsítő és krémes. Érdemes otthon ezt is kipróbálni a kedvenc kapszulás vagy szemes kávénkkal.
Kiemelt kép: Getty Images