A zöldbab az egyik legváltozatosabban elkészíthető, szezonjában isteni zsenge és ízes hüvelyes, a legtöbbször mégis csak főzeléknek készítjük el. Ideje kipróbálni valami mást is!

A különféle hüvelyesek télen-nyáron alapvető tartozékai a konyhának, mert kiváló fehérjeforrást jelentenek, ráadásul viszonylag olcsók is, szárítva és fagyasztva pedig sokáig eltarthatók. De akármilyen jól jön télidőben egy csomag mirelit zöldbab, a fagyasztott, pláne bolti, konzerves verzió ízét össze sem lehet hasonlítani azzal, amit most, szezonjában frissen mutat. Hihetetlenül zsenge és friss ízű, millióféle árnyalatban pompázik és számtalan módon elkészíthető. Mi most három izgalmas verziót mutatunk zöldbabra.

Olaszos rakott zöldbab 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma,
  • olívaolaj,
  • 40 dkg darált marhahús (helyettesíthető sertéshússal),
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • só, frissen őrölt bors,
  • 80 dkg paradicsom,
  • 1-1 kis csokor bazsalikom, zsálya, oregánó, kakukkfű (helyettesíthető szárítottal is),
  • 50 dkg zöldbab (ceruzabab, lehet friss és mirelit is),
  • 25 dkg rövid tészta (pl. Fusilli),
  • 12,5 dkg mozzarella

A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük puhára kevés olívaolajon. Adjuk hozzá a darált marhahúst és a zúzott fokhagymát, majd enyhén pirítsuk le a húst. Sózzuk, borsozzuk, dobjuk rá a kicsumázott, felkockázott paradicsomot és az aprított zöldfűszereket. Lefedve, takarékon főzzük készre a ragut kb. 45 perc alatt. Közben tisztítsuk meg a zöldbabot, vágjuk 3-4 cm-es darabokra, lobogó, sós vízben főzzük 6-7 percig. Szűrjük le, majd a tésztát is főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le ezt is. Rétegezzük sütőtálba a főtt tésztát, a ragut és a babot (a felső réteg bab legyen), tépkedjük a tetejére a mozzarellát. Csepegtessük meg kevés olívaolajjal, majd forró sütőben süssük össze 10 perc alatt. Zúzott fokhagymával, kikevert tejföllel tálaljuk!

zöldbab

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Kovászos uborkás, jéghideg zöldbableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 deka friss zöldbab (lehet sárgahüvelyű is) nagyobb darabokra vágva
  • 2 nagyobb kovászos uborka és egy dl uborkalé
  • só, bors
  • 1 újhagyma zöldje aprítva
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 EK vaj
  • 2 EK tejföl
  • 1 EK liszt

Vajon megpároljuk a fokhagymát és a hagyma apróra vágott zöldjét, majd rádobjuk a nagyobb darabokra vágott zöldbabot, azt is átpirítjuk, ezután felöntjük annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is, és forrástól számítva kb. 10-15 perc alatt még ressre főzzük. Tejfölös habarással behabarjuk, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a babhoz hasonló méretűre vágott uborkákat és az uborka a levét is, összekeverjük, és alaposan kihűtjük.

Sütőben sült rántott zöldbab, joghurtos öntettel 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg friss, zsenge zöldbab (ceruzabab),
  • 5-6 dkg liszt,
  • 2 tojás,
  • só,
  • 10 dkg panko morzsa (vagy hagyományos zsemlemorzsa),
  • 2 evőkanál olaj

Az öntethez:

  • 2 dl natúr joghurt,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 kis csokor koriander,
  • 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja

A megtisztított zöldbabot forgassuk meg először lisztben, majd az enyhén felvert, sózott tojásban. Végül finoman mártsuk meg a morzsában. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, egymás mellé a panírozott babokat úgy, hogy ne fedjék egymást. Spricceljük meg az olajjal, és kb. 20 perc alatt süssük készre, 250 C-ra előmelegített sütőben. Az öntethez turmixoljuk össze a joghurtot a fokhagymával, a korianderrel, a citrom reszelt héjával, majd sózzuk meg. Kínáljuk a rántott zöldbab mellé. 

zöldbab

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Még több zöldbabos inspiráció

És ezzel még messze nincs vége, a most közölt három recepttel a zöldbab felhasználási módjainak még csak a felszínét kapargattuk. Ha olyan szerencséd van, hogy nagyobb mennyiséghez jutsz, tedd el befőttnek, vagy kovászold: egészen biztos, hogy áldani fogod az eszed érte tél közepén. Levesügyi inspirációért pedig fordulj a régi magyar, paraszti konyhához, akár a sok háztartás polcán ma is megtalálható Erdélyi lakomához, amely számtalan módon és végtelen kreativitással nyúlt a legkülönfélébb babokhoz, és készít belőlük olcsó és laktató fogásokat.

Kiemelt kép: Getty Images