A szörpkészítéshez is adunk hasznos tippeket.

Bár a legjobb frissítő nyáron (is) a víz, tegye fel a kezét, aki nemet mondana egy finom, zamatos gyümölcsökből készült házi szörpre, amit jéghideg vízzel felöntve kínálnak? Mi nem tennénk, ezért ajánlunk is egy ínycsiklandó frissítőt, és a legfinomabb szörpök titkát is eláruljuk. 

Ízesített cukorszirup

Az otthon készített szörpök előállítása jóval olcsóbb, mintha a boltban vennénk meg, nem mellékesen tudjuk, mi kerül bele, és az édességét is könnyebben szabályozhatjuk.

A legegyszerűbben elkészíthető szörpök alapja a cukorszirup, ami 1 egység vízből és 1 egység cukorból áll (pl. 1 liter vízhez 1 kg cukor).

A cukor lehet kristály- vagy nádcukor, méz, nyírfacukor vagy éppen eritrit is. A cukorszirup elkészítése pofonegyszerű: a vizet a cukorral együtt felforraljuk, míg teljesen elolvad, és egynemű lesz. Ezt turmixoljuk le a gyümölccsel (vagy áztatjuk bele például a bodzát), majd felforraljuk, és máris kész. Természetesen úgy is elkészíthetjük a szörpöt, hogy az összetört gyümölcsre (édességtől függő mennyiségű) cukrot szórunk, felöntjük vízzel, majd felforraljuk, és kb. 5-10 percig főzzük.

Rostosan vagy szűrten?

Szörpöt készíthetünk rostosan vagy szűrten. Ha rostosan készítjük, és télire szeretnénk eltenni, 1 liter szörphöz negyed teáskanál nátrium-benzoátot adunk tartósításként. Ha nem szeretnénk a rostot a szörpbe tenni, összetörjük a gyümölcsöt, kicsit megcukrozzuk, majd sűrű szitán hagyjuk átfolyni a levét.

Hűtve, fagyasztva, dunosztolva

Ha nagy mélyhűtőnk van, akkor a legegyszerűbb módszer, ha félliteres műanyag palackokba töltve lefagyasztjuk a kész szörpöt. Amennyiben kamrában szeretnénk tárolni, akkor a steril üvegekbe töltés után fordítsuk fejre 5 percre, majd száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni. Aki teljesen biztosra akar menni, forralás előtt adjon hozzá kevés tartósítószert. Ha tudjuk, hogy néhány napon belül elfogyasztjuk, akár hűtőben is tárolhatjuk.

Aromatizáljuk a szirupot!

Ínyenceknek érdemes kísérletezni a cukorszirup ízesítésével/aromatizálásával is, hogy igazán különleges szörpalapot kapjanak. Ehhez a kész cukorszirupot langyosra hűtjük, beleáztatunk valamilyen zöldfűszert (pl. mentát, bazsalikomot, citromfüvet, tárkonyt stb.), kb. fél napig így hagyjuk, majd leszűrjük.

Szörp jégkockából

Aki még ennyit sem akar bajlódni a szörpkészítéssel, annak kiváló megoldás lehet, ha a megtisztított gyümölcsöt leturmixolja/ kicentrifugálja, majd a levet (zacskós) jégkockatartóba adagolja, és felhasználáskor egyszerűen elővesz belőle néhány darabot, majd felönti vízzel. Utólag is lehet édesíteni, ízlés szerint.

Citromfüves jaffa

Lássuk a hozzávalókat egy kb. 1,5 literes kancsóhoz:

1,5 kg narancs | 50 dkg citrom | 1,5 kg cukor | 1 liter víz | 2 ág citromfű

  1. A narancsok és citromok levét kifacsarjuk (aki szeretné, leszűrheti, de rostosan is finom!), majd összefőzzük a cukorral, a vízzel és a citromfűlevelekkel. (Forrástól számítva 10 percig főzzük.)
  2. A citromfüvet kiszedjük, majd sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük, vagy félliteres műanyag palackokban lefagyasztjuk. Hűtőbe téve néhány napig eláll.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
KALÓRIA 6720 KCAL/EGÉSZ ADAG

Recept és fotó: Nagy Tünde
Tippek: Kajári Zsófia

A recept és a tippek eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/07. lapszámában jelentek meg.