Hogy mit készíthetünk gyorsan és egyszerűen a zöldségbefőttek felhasználásával? Tobai Róbert megmutatja:
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sertéslapocka | só, durva bors | 1 teáskanál szárított majoránna | 1 csokor friss zsálya | 2 dl száraz fehérbor | 60 dkg sertészsír | 1 gerezd fokhagyma | kovászolt káposzta karfiollal a tálaláshoz (elkészítését lásd lejjebb)
- A sertéshúst 3 egyforma darabra vágjuk, megsózzuk, a majoránnával bedörzsöljük. A zsályát felaprítjuk, összekeverjük a borssal, és bedörzsöljük a húsba.
- Egy magas falú tepsibe tesszük, aláöntjük a bort, rátesszük a zúzott fokhagymával kevert zsírt, és letakarjuk alufóliával.
- Kb. 140 perc alatt 120 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Felszeletelve, kovászolt káposztával-karfiollal, friss kenyérrel kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS 25 PERC
SÜTÉS 140 PERC
KALÓRIA 912 KCAL/ADAG
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes
Kovászolt káposzta karfiollal
Hozzávalók egy 3 literes üveghez:
kb. 1 kg új fejes káposzta | 50 dkg karfiol | 2-3 darab babérlevél | 4-5 gerezd fokhagyma | 1 csokor kapor | 8 dkg só | 1 nagy szelet fehér kenyér
- A káposztát vékonyan csíkozzuk fel, a megmosott karfiolt szedjük kis rózsákra. Tegyük őket egy nagyméretű (3 literes) vagy több kisebb, sterilizált befőttesüvegbe, tegyük közé a babérleveleket, a tisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket és a kaprot.
- Melegítsünk fel kb. 2 liter vizet, oldjuk fel benne a sót. Öntsük a zöldségekre, nyomkodjuk le, hogy mindenhol ellepje a víz. Tegyünk a tetejére egy szelet kenyeret, fedjük le gézzel, és meleg időben tegyük érni a napra ugyanúgy, mint a kovászos uborkát szokás. Kánikulában 2-3 nap alatt elkészül, hűtőben pár hétig eláll. Grillhúsokhoz nagyon finom!
ELKÉSZÍTÉS 20 PERC + ÉRLELÉS
KALÓRIA 584 KCAL/ÜVEG
Recept: Vrábel Kriszta