A kovászolt káposzta receptjét is elhoztuk.

Hogy mit készíthetünk gyorsan és egyszerűen a zöldségbefőttek felhasználásával? Tobai Róbert megmutatja:

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg sertéslapocka | só, durva bors | 1 teáskanál szárított majoránna | 1 csokor friss zsálya | 2 dl száraz fehérbor | 60 dkg sertészsír | 1 gerezd fokhagyma | kovászolt káposzta karfiollal a tálaláshoz (elkészítését lásd lejjebb)

  1. A sertéshúst 3 egyforma darabra vágjuk, megsózzuk, a majoránnával bedörzsöljük. A zsályát felaprítjuk, összekeverjük a borssal, és bedörzsöljük a húsba.
  2. Egy magas falú tepsibe tesszük, aláöntjük a bort, rátesszük a zúzott fokhagymával kevert zsírt, és letakarjuk alufóliával.
  3. Kb. 140 perc alatt 120 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Felszeletelve, kovászolt káposztával-karfiollal, friss kenyérrel kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS 25 PERC
SÜTÉS 140 PERC
KALÓRIA 912 KCAL/ADAG

Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes

Kovászolt káposzta karfiollal

Hozzávalók egy 3 literes üveghez:

kb. 1 kg új fejes káposzta | 50 dkg karfiol | 2-3 darab babérlevél | 4-5 gerezd fokhagyma | 1 csokor kapor | 8 dkg só | 1 nagy szelet fehér kenyér

  1. A káposztát vékonyan csíkozzuk fel, a megmosott karfiolt szedjük kis rózsákra. Tegyük őket egy nagyméretű (3 literes) vagy több kisebb, sterilizált befőttesüvegbe, tegyük közé a babérleveleket, a tisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket és a kaprot.
  2. Melegítsünk fel kb. 2 liter vizet, oldjuk fel benne a sót. Öntsük a zöldségekre, nyomkodjuk le, hogy mindenhol ellepje a víz. Tegyünk a tetejére egy szelet kenyeret, fedjük le gézzel, és meleg időben tegyük érni a napra ugyanúgy, mint a kovászos uborkát szokás. Kánikulában 2-3 nap alatt elkészül, hűtőben pár hétig eláll. Grillhúsokhoz nagyon finom!

ELKÉSZÍTÉS 20 PERC + ÉRLELÉS
KALÓRIA 584 KCAL/ÜVEG

Recept: Vrábel Kriszta

A receptek eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/7. lapszámában jelentek meg.