Egy kis fantáziával igazán ínycsiklandó ételek alkothatók belőle. Vrábel Kriszta most friss kukoricát használt, de persze konzerv változatból is elkészíthető, ebben az esetben kb. 25 dekányi mennyiséggel érdemes számolni.
Hozzávalók 4 személyre:
2 szál újhagyma | 10 dkg húsos szalonna/bacon | 3-4 cső zsenge kukorica | 1 gerezd fokhagyma | 4 evőkanál olívaolaj | 40 dkg kerek szemű rizottórizs (pl.: arborio, carnaroli) | 2 dl száraz fehérbor | 1,5 liter leszűrt zöldségleves | 15 dkg natúr, tejszínes krémsajt | 10 dkg cheddar sajt | só, frissen őrölt bors | 1 kis csokor bazsalikom
- A felkarikázott újhagymát az apróra kockázott baconnel és a csőről levágott nyers kukoricaszemekkel együtt dinszteljük meg az olívaolajon, futtassuk meg rajta a zúzott fokhagymát is. Adjuk hozzá a rizst, pároljuk üvegesre. Öntsük fel a borral, folyamatosan kevergetve főzzük, míg a rizs felszívja a bort.
- Adjunk hozzá 1 merőkanálnyi felmelegített zöldséglevest, főzzük tovább kevergetve, míg a rizs ezt is felszívja. Folytassuk így a rizs főzését, merőkanalanként adagolva a levest, mindig várjuk meg, míg a következő adagot is beszívja. Amikor majdnem kész, keverjük hozzá a krémsajtot és a reszelt sajtot.
- Főzzük tovább, végül az utolsó adagban hozzáadott alaplevet már ne engedjük teljesen beszívódni. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, végül keverjük el benne az apróra vágott bazsalikomot.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC
KALÓRIA 920 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta