Pedig csodás fogások születnek a friss, morzsolt kukorica felhasználásával. Minden évben tűkön ülök, úgy várom a kukoricaszezont: kevés finomabb dolgot tudok ugyanis elképzelni a friss, lédús és zsenge finomságnál.
És nemcsak a strandon jó: ez az egyik kedvenc nyári vacsorám otthonra is. Fejenként 2 csővel számolva szezonban olcsón, villámgyorsan lehet egészségeset tenni az asztalra, és senkinek nem kell kétszer szólni, hogy elkészült a vacsora. Érdemes viszont néha túl is lépni a főtt, vajas-sós verzión és sokoldalúságának megfelelően variálni elkészítését. Három izgalmas receptet hozunk friss, nyári kukoricából.
Mangós kukorica-krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 cső főtt kukorica (vagy 25 dkg konzerv csemegekukorica)
- 1 darab érett mangó
- só, bors
- 1 lime leve
- 1 mokkáskanál őrölt csili
- 1 fej lila hagyma
- 5 dkg kápia paprika
- 10 dkg fürtös vagy kígyóuborka
- 1 kis csokor petrezselyem (vagy koriander)
- 2 evőkanál pirított szezámmagolaj
A kukoricacsövekről késsel vágjuk le a kukoricát, szedjük egy botmixer táljába. Öntsük fel 8 dl vízzel, turmixoljuk botmixerrel annyira simára, amennyire csak lehet, majd szűrőben passzírozzuk át a levet. Adjuk hozzá a megpucolt mangó háromnegyed részét, turmixoljuk le a levest. Ízesítsük sóval, borssal, a lime-lé és a morzsolt csili felével. Hűtőben hűtsük hidegre. A lila hagymát, a paprikát, az uborkát és a maradék mangót kockázzuk fel apróra, keverjük össze egy kis tálban, facsarjuk rá a maradék lime-levet. Tálaljuk a levest a felaprított zöldségekkel, szórjuk meg a maradék csilivel, az aprított petrezselyemmel, végül csepegtessük meg a szezámolajjal.
Mexikói darált húsos ragu rizzsel
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 fej vöröshagyma
- olaj
- 80 dkg darált hús
- só, bors
- 1-1 teáskanál morzsolt majoránna és bazsalikom
- fűszerpaprika
- 1-1 darab piros és zöld kaliforniai paprika
- 2 darab paradicsom
- 30 dkg morzsolt kukorica (konzerv, mirelit vagy friss is jó)
A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, együtt pirítjuk tovább. Amikor a hús elveszíti a nyers színét, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a fűszerpaprikát, majoránnát, bazsalikomot, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Addig pároljuk, amíg a hús megpuhul (kb. 25 perc, ha szükséges, pótoljuk a vizet), ekkor beledobjuk a kicsumázott, kockákra vágott paprikát és paradicsomot, a (leszűrt) kukoricát. További 5 percig főzzük, majd főtt rizzsel tálaljuk.
Kukoricás-krémsajtos rakott karfiol
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg karfiol
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál szárított fűszerkeverék (kakukkfű, oregánó, bazsalikom)
- 10 dkg aszalt paradicsom
- só
- 15 dkg tejszínes krémsajt
- 3 dl tejföl
- 2 tojás
- só, frissen őrölt bors
- vaj a kenéshez
- 25 dkg főtt kukorica
A karfiolt szedjük kisebb rózsákra, sós vízben főzzük elő, de ne főzzük túl puhára. Szűrjük le. A morzsát az olajon pirítsuk aranybarnára 1 gerezd zúzott fokhagymával, a zöldfűszerekkel és az apróra kockázott aszalt paradicsommal. Sózzuk meg. A krémsajtot keverjük el a tejföllel, a tojásokkal, 1 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal. A morzsa felét szedjük egy vajjal kikent tűzálló tálba, szórjuk rá a lecsepegtetett kukoricát, helyezzük rá az előfőzött karfiolrózsákat. Öntsük rá egyenletesen a krémsajtos tejfölt, és 220 C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük pirosra. Tálalás előtt szórjuk meg a maradék morzsával.
Így bánjunk a főtt kukoricával
A fenti recepteket olvasva az volt az első gondolatod, hogy „Szép, szép, de hogy lesz nekem morzsolt főtt kukoricám”? A szemek kinyerése jóval egyszerűbb, mint gondolnád. Első lépésként főzd meg a kukoricát. Ehhez egy méretes fazékban ágyazz megy a kukorica zsenge csuhéjával, fektesd rájuk a kukoricát, borítsd be a maradék levelekkel, bő vízzel engedd fel, és forrástól számítva (ha igazán zsenge) körülbelül 5 perc alatt főzd meg. Hagyd kihűlni, majd késsel egyszerűen vágd le a szemeket a függőlegesen tartott kukoricáról. Az így megszerzett szemeket ugyanúgy tudod majd használni, mint a konzerves kukoricát. Csak épp sokkal finomabb lesz a végeredmény.
Kiemelt kép: Getty Images