Ha nyár, ha vízpart, ha strand: akkor nemcsak a lángos és a hekk, de a főtt kukorica is szériatartozék. A kicsit sózott, esetleg némi vajjal megkent kukorica sokunk számára a szezon egyik fénypontja, a roppanós cső rágcsálásán túl viszont már kevesen merészkednek.

Pedig csodás fogások születnek a friss, morzsolt kukorica felhasználásával. Minden évben tűkön ülök, úgy várom a kukoricaszezont: kevés finomabb dolgot tudok ugyanis elképzelni a friss, lédús és zsenge finomságnál.

És nemcsak a strandon jó: ez az egyik kedvenc nyári vacsorám otthonra is. Fejenként 2 csővel számolva szezonban olcsón, villámgyorsan lehet egészségeset tenni az asztalra, és senkinek nem kell kétszer szólni, hogy elkészült a vacsora. Érdemes viszont néha túl is lépni a főtt, vajas-sós verzión és sokoldalúságának megfelelően variálni elkészítését. Három izgalmas receptet hozunk friss, nyári kukoricából.

Mangós kukorica-krémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 cső főtt kukorica (vagy 25 dkg konzerv csemegekukorica)
  • 1 darab érett mangó
  • só, bors
  • 1 lime leve
  • 1 mokkáskanál őrölt csili
  • 1 fej lila hagyma
  • 5 dkg kápia paprika
  • 10 dkg fürtös vagy kígyóuborka
  • 1 kis csokor petrezselyem (vagy koriander)
  • 2 evőkanál pirított szezámmagolaj

A kukoricacsövekről késsel vágjuk le a kukoricát, szedjük egy botmixer táljába. Öntsük fel 8 dl vízzel, turmixoljuk botmixerrel annyira simára, amennyire csak lehet, majd szűrőben passzírozzuk át a levet. Adjuk hozzá a megpucolt mangó háromnegyed részét, turmixoljuk le a levest. Ízesítsük sóval, borssal, a lime-lé és a morzsolt csili felével. Hűtőben hűtsük hidegre. A lila hagymát, a paprikát, az uborkát és a maradék mangót kockázzuk fel apróra, keverjük össze egy kis tálban, facsarjuk rá a maradék lime-levet. Tálaljuk a levest a felaprított zöldségekkel, szórjuk meg a maradék csilivel, az aprított petrezselyemmel, végül csepegtessük meg a szezámolajjal. 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Mexikói darált húsos ragu rizzsel 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej vöröshagyma
  • olaj
  • 80 dkg darált hús
  • só, bors
  • 1-1 teáskanál morzsolt majoránna és bazsalikom
  • fűszerpaprika
  • 1-1 darab piros és zöld kaliforniai paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 30 dkg morzsolt kukorica (konzerv, mirelit vagy friss is jó)

A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, együtt pirítjuk tovább. Amikor a hús elveszíti a nyers színét, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a fűszerpaprikát, majoránnát, bazsalikomot, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Addig pároljuk, amíg a hús megpuhul (kb. 25 perc, ha szükséges, pótoljuk a vizet), ekkor beledobjuk a kicsumázott, kockákra vágott paprikát és paradicsomot, a (leszűrt) kukoricát. További 5 percig főzzük, majd főtt rizzsel tálaljuk.

Recept: Tobai Róbert, Fotó: Gyugyi Péter

Kukoricás-krémsajtos rakott karfiol

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg karfiol
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szárított fűszerkeverék (kakukkfű, oregánó, bazsalikom)
  • 10 dkg aszalt paradicsom
  • 15 dkg tejszínes krémsajt
  • 3 dl tejföl
  • 2 tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • vaj a kenéshez
  • 25 dkg főtt kukorica

 A karfiolt szedjük kisebb rózsákra, sós vízben főzzük elő, de ne főzzük túl puhára. Szűrjük le. A morzsát az olajon pirítsuk aranybarnára 1 gerezd zúzott fokhagymával, a zöldfűszerekkel és az apróra kockázott aszalt paradicsommal. Sózzuk meg. A krémsajtot keverjük el a tejföllel, a tojásokkal, 1 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal. A morzsa felét szedjük egy vajjal kikent tűzálló tálba, szórjuk rá a lecsepegtetett kukoricát, helyezzük rá az előfőzött karfiolrózsákat. Öntsük rá egyenletesen a krémsajtos tejfölt, és 220 C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük pirosra. Tálalás előtt szórjuk meg a maradék morzsával.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta 

Így bánjunk a főtt kukoricával

A fenti recepteket olvasva az volt az első gondolatod, hogy „Szép, szép, de hogy lesz nekem morzsolt főtt kukoricám”? A szemek kinyerése jóval egyszerűbb, mint gondolnád. Első lépésként főzd meg a kukoricát. Ehhez egy méretes fazékban ágyazz megy a kukorica zsenge csuhéjával, fektesd rájuk a kukoricát, borítsd be a maradék levelekkel, bő vízzel engedd fel, és forrástól számítva (ha igazán zsenge) körülbelül 5 perc alatt főzd meg. Hagyd kihűlni, majd késsel egyszerűen vágd le a szemeket a függőlegesen tartott kukoricáról. Az így megszerzett szemeket ugyanúgy tudod majd használni, mint a konzerves kukoricát. Csak épp sokkal finomabb lesz a végeredmény. 

Kiemelt kép: Getty Images