Vrábel Kriszta ellenállhatatlan nyári süteményt alkotott.

Dübörög az áfonya-, szeder– és barackszezon, érik a zamatos szilva is, ezért minden sütni szerető konyhatündérnek szüksége lehet néhány könnyű és gyorsan elkészíthető receptre – szederre mutatunk is egy isteni ötletet!

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:

A tésztához: 10 dkg mandula | 10 dkg magozott, puha datolya | 15 dkg zabpehely | 2,5 dkg liszt | 2,5 dkg vaj/margarin | 1 közepes tojás
A töltelékhez: 4 dl natúr görög joghurt | 2 evőkanál méz | 1 (kezeletlen) citrom héja| 30 dkg fekete szeder

  1. A tésztához a mandulát és a datolyát késes aprítóban daráljuk pépesre. Keverjük össze a zabpehellyel, a liszttel, az olvasztott vajjal/margarinnal és a tojással.
  2. Kézzel gyúrjuk össze a masszát, majd nyomkodjuk egy 22 cm átmérőjű, kerek pite- vagy tortaformába úgy, hogy legyen egy kis pereme. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre 15 perc alatt.
  3. A joghurtot keverjük össze a mézzel, a reszelt citromhéjjal, a szeder felével, amelyet villával kissé összetörtünk. Kenjük a kihűlt tésztára, simítsuk el, osszuk el rajta a maradék gyümölcsöt. Tegyük a hűtőszekrénybe 4-5 órára.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 15 PERC
KALÓRIA 2182 KCAL/EGÉSZ ADAG

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/8. lapszámában jelent meg.