Ha már kipróbáltad a svédek hagyományos nemzeti ételét, a bűzös surströmminget (azaz hónapokig érlelt és erjesztett heringkonzervet), a casu marzut (vagyis az olaszok közkedvelt légykukacos sajtját), és a norvégok legszagosabb ételét, a lutefisket (lúgos folyadékban pácolt, kocsonyás állagúra főzött tőkehal), vagy esetleg a könnygáz ízű fagylaltot, akkor a világ legundorítóbb gyümölcse sem kottyanhat meg neked. (Korábbi tesztünkből kiderül, hogy mennyire ismered a világ legbizarrabb ételeit.)
Szennyvíz, záptojás, rothadó hús, penészes hagyma, büdös zokni és hányás – így jellemzik legtöbben Délkelet-Ázsia kedvenc gyümölcsét, az Európa-szerte is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő duriánt. A Malajziában és Indonéziában őshonos gyümölcs anélkül is orrfacsaró, hogy felvágnánk, bűze pedig sokak szerint annyira visszataszító, hogy pár évvel ezelőtt a szingapúri tömegközlekedési eszközökről, éttermekből, illetve egyes szállodákból is kitiltották, és tilos repülőgépekre is felvinni. Joggal merül fel tehát a kérdés: hogyan lehet mégis népszerű valami, ami miatt 2018-ban a Melbourne-i Egyetem épületét is evakuálták?
Durián, a gyümölcsök bűzös királya
Mint utólag kiderült, a furcsa gázszagért egy szekrényben felejtett, rothadó durián volt felelős, ami a légkondicionáló berendezésnek köszönhetően keltett pánikot szerte az épületben. És hogy mégis mitől lehet ennyire büdös a durián? Az erős, jellegzetes aroma az etántiol vegyületből, illetve annak származékaiból ered: a szag célja, hogy a növényhez vonzza az állatokat, akik a gyümölcsöt elfogyasztva, azaz székletürítés útján szórják szét a magvakat. A legtöbb tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy számos olyan vegyület található a gyümölcsben, melyeknek külön-külön kellemes illatúnak kellene lenniük, ám együttes erővel a növényvilág egyik legundorítóbb termését eredményezik.
Ennek ellenére Délkelet-Ázsiában nagy becsben tartják, ahol szuperélelmiszerként tekintenek rá, és a gyümölcsök királyaként emlegetik. Több mint 30 faja létezik (bár ebből csak 11 számít ehetőnek), és bár Malajziában, Indonéziában és Borneón őshonos, ma már világszerte exportálják. A nagyon bátrak
hazánkban is kipróbálhatják, ugyanis egyes ázsiai élelmiszerboltok polcain húsa lefagyasztva, illetve fűszerként is fellelhető
– és külön jó hír, hogy ebben a formában talán kevésbé lehet orrfacsaró.
A duriánt hagyományosan akkor szüretelik, amikor megérett és a földre hullott – ami nagyjából júniustól szeptemberig tart. Ha sikerül áttörni a buzogányra emlékeztető, kemény és tüskés héjon, belsejében körülbelül 10 datolyaszem nagyságú mag található (a magok egyébként mérgezőek, így fogyasztásuk csak magas hőkezelés után lehetséges), melyeket vastag és fehér hús borít – ez a gyümölcs egyetlen ehető része, amit a legtöbben a vaj és a sajtkrém puha, krémes állagához hasonlítanak.
Ázsiában teljesen hétköznapi alapanyagnak számít, előszeretettel fogyasztják nyersen, de készítenek belőle gyümölcskonzerveket, fagylaltot, mártásokat, édes és sós ropogtatnivalókat, leveleiből pedig lázcsillapító főzeteket.
A megosztó gyümölcs szerelmesei szerint a bűzhöz egy idő után hozzá lehet szokni, az undorunkat pedig mindenképp megéri legyűrni, mivel amilyen szagos, legalább annyira finom is – nem beszélve jótékony egészségügyi hatásairól, hiszen krémes húsa bizonyítottan hasznos az immunrendszer számára:
- A durián az egyszeresen telítetlen zsírsavak gazdag forrása, így nem csak a koleszterinszintet, de a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenti.
- Omega-3 zsírsavakban bővelkedik, és mivel rengeteg fehérjét tartalmaz, vegetáriánusok számára is hasznos alapanyag lehet.
- A durián triptofán aminosavat is tartalmaz, ami az emésztés során szerotoninná (vagyis a hangulatunkért felelő hormonná), illetve melatoninná (azaz az alvási ciklust irányító hormonná) alakul a szervezetben, elősegítve ezzel a kiegyensúlyozott alvást.
- A gyümölcs C-vitamint is tartalmaz, így véd a káros szabad gyökök ellen, és fokozza az immunitást a fertőzésekkel és vírusokkal szemben.
- A durián káliumban gazdag, ami fontos a test só- és folyadékegyensúlyának fenntartásában, illetve a vérnyomás szabályozásában.
- Magas rosttartalmának köszönhetően fokozza az emésztés és megkönnyíti a székletürítést.
- A benne található B1- és B3-vitaminok pedig elősegítik a hasznos tápanyagok felszívódását.
Durián, te drága!
De nem érdemes túlzásba esni vele. Egyrészt nem olcsó mulatság: fagyasztott állapotban, kis kiszerelésben nagyjából 10-15 ezer forint körül lehet az online webshopokban – bár van ennél drágább is, Thaiföldön a Gaan Yao duriánfajta luxusterméknek számít, amiből nemrég egyetlen darab gyümölcsöt 8400 amerikai dollár értékben vásároltak meg egy aukción. Ugyan Indonéziában valamivel olcsóbb, egyes fajtáiért még így is 300-400 ezer forintnyi értéket kérnek el a helyi szupermarketekben.
Másrészt annak ellenére, hogy nem tartalmaz telített zsírokat, mégis magas kalóriatartalmú gyümölcsnek számít. Egy kisebb durián körülbelül 885 kalóriát tartalmaz – ez egy átlagos felnőtt számára az ajánlott napi kalóriaszükséglet 44%-ának felel meg. A fogyasztása cukorbetegek számára nem ajánlott, hiszen fruktóz és glükóz tartalma kifejezetten magas, ráadásul a hagyományos kínai orvoslás szerint túlzott fogyasztása hányást vagy hasmenést is okozhat.
A durián emellett kénvegyületet is tartalmaz, ami gátolja az alkohol lebontását, és nemcsak kellemetlenebb másnaposságot idézhet elő, de rosszabb esetben halállal is végződhet, ha szeszes italok mellé fogyasztjuk.
Utóbbi tézist a japán Tsukuba Egyetem kutatói 2009-ben – a duriánnal és az alkohollal összefüggésbe hozott furcsa haláleseteket vizsgálva – be is bizonyították.
De mindettől eltekintve, ha egyszer legyűrtük az undorunkat, és nem fogyasztunk belőle túl sokat, kétségkívül páratlan kulináris élményben lehet részünk, ha már nagyon „unjuk a banánt”. Íme, egy kis kedvcsináló, ami bebizonyítja, hogy a durián tényleg a gyümölcsök pacalpörköltje: az emberek vagy nagyon szeretik, vagy kifejezetten undorodnak tőle.
Kiemelt kép: Getty Images