Ami engem illet, imádok iskolai tízórait/uzsonnát készíteni. Nemcsak azért, mert egyébként is szeretek ételekkel bíbelődni, de azért is, mert a csomagolás a kontroll illúzióját adja: van még valami, amiben 16 éves lányomra bármilyen hatást gyakorolhatok. Az iskolai büfék kínálatát ismerve örülök, ha legalább egy kicsivel egészségesebb alternatívát tudok kínálni, és szórakoztat is azt kisakkozni, hogy mi az, ami megfelel az összes követelménynek. Legyen egészséges, finom, ne ömöljön ki, ne essen össze, fonnyadjon meg órák alatt, ne legyen túl erős illatú…
Ma három, ezeknek a kívánalmaknak mindenben megfelelő uzsonnát hozunk, melyek egyébként nemcsak az uzsonnásdobozban, de a reggeliző vagy vacsoraasztalnál is jó szolgálatot tudnak tenni, és amiket életkoról függetlenül örömmel elfogyasztanak a kisebb-nagyobb gyerekek, de még a felnőttek is.
Almás-diós-fahéjas palacsinta
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 15 dkg alma (például idared)
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg durumliszt
- 2 tojás
- 2,5 dkg dió, durvára vágva
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- csipet só
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- kb. 2,5 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
Nagy lyukú reszelőn reszeljük le a megmosott almát, a levét finoman nyomkodjuk ki. Nagy tálban keverjük össze a többi hozzávalóval, és adjunk hozzá annyi szódavizet, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk. Forrósítsunk fel egy palacsintaserpenyőt, kenjük ki olajjal, majd adagonként süssünk közepesen vastag palacsintákat. Egyszerre kb. háromnegyed merőkanálnyi adagot süssünk meg, oldalanként 1,5 perc alatt.
Ázsiai mogyorószósz zöldségcsíkokkal
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg cukrozatlan mogyoróvaj
- 1 dl kókusztej
- 1 evőkanál lime-lé
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 mokkáskanál csilikrém vagy 1 csilipaprika aprítva
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 25 dkg zöldség vegyesen (uborka, sárgarépa, kaliforniai paprika)
Keverjük simára a mogyoróvajat a kókusztejjel, ízesítsük kevés lime-lével, a szójaszósszal, csilivel, gyömbérrel. A zöldségeket tisztítsuk meg, szeleteljük fel vékony hasábokra, és a szósszal tálaljuk.
Zöldséges túrómuffin
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 30 dkg túró
- só
- frissen őrölt bors
- 2 tojás
- 5 dkg félkemény sajt (például gouda, edami)
- 10 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- 10 dkg póréhagyma
- 5 dkg kelkáposzta
A túrót villával törjük át, sózzuk, borsozzuk, keverjük el a tojásokkal. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, a kis lyukú reszelőn lereszelt tököt, az aprított póréhagymát és kelkáposztát, keverjük alaposan össze. Osszuk szét a masszát 8 darab, muffinpapírral bélelt muffinformába (vagy kikent, kiszórt formába). 200 ºC-ra előmelegített sütőben süssük készre kb. 25 perc alatt. Salátával vagy magában fogyasszuk.
Enni kell
A megfelelő táplálkozás minden életkorban fontos, de soha máskor nincs akkora jelentősége, mint gyerekkorban. Míg felnőttként mi „csak” működünk a bevitt kalóriákkal és tápanyagokkal, a gyerekek növekednek: épül csontozatuk, izomzatuk, fejlődik idegrendszerük, ráadásul az iskolai órákon és a suli utáni rohangálásban is rengeteg energiát elhasználnak. Fontos ezért, hogy ne engedjük el őket reggeli nélkül az iskolába, és ha nem ebédelnek benn, mindenképpen csomagoljunk nekik ennivalót, amivel átvészelhetik az iskolában töltött munkanapnyi időt. Éhesen fáradékonyabbak, kevésbé tudnak figyelni, ingerlékenyek is lehetnek, ezeket az érzéseket pedig talán meg sem tudják fogalmazni, egyszerűen csak holtfáradtan és kókadozva érnek haza.
Az iskolai uzsonnának ugyanakkor nem kell azért makuláltlanul egészségesnek lennie. Belefér, hogy az egészséges harapnivalók mellé valamilyen, a gyerekünk szívének kedves nassolnivalót is csomagoljunk, és az is, ha napirendünkbe nem illeszthető be, hogy reggel palacsintasütéssel bíbelődjünk. Elő a vékonyra szelt kovászos kenyérrel, sonkával, hummusszal, a most szezonális koktélparadicsommal, hogy mégis legyen valami a táskában!
Kiemelt kép: Getty Images