leves

Hétvégi gasztró: megérkezett a levesszezon

Csodás volt a nyár, még szebb lesz a vénasszonyoké, de épp itt volt az ideje, hogy kicsit elromoljon az idő. Már csak azért is, mert az első, hűvösebb idő beköszöntével együtt megérkezik a levesszezon.

A magyar állítólag kifejezetten leveses nemzet, és ha valamikor, ezen a ponton erősen tudok azonosulni az identitással: ha rajtam múlna, nem is kellene második. Egy felmérés szerint a magyarok kedvenc étele is egy leves. (Hogy melyik ez, és hogy milyen fogásokat szeretnek még honfitársaink, és hogy mi is pontosan a comfort food, arról ebben a cikkben írtunk részletesebben.) Nem véletlen hát, elvégre egy jó levesben ugyanis benne van minden, ami kell. Lehet laktató, ha pedig úgy akarjuk, lehet könnyed fogás is, a lehetőségek száma végtelen.

Hétvégi gasztrónkban három finom levest hozunk, csupa olyat, ami azonnal átmelegíti a testet és a lelket egy esős napon. A nevetségesen egyszerűtől a kicsit komplexebb, vasárnapra valóig.

Csípős paradicsomleves sütőtökkel, csicseriborsóval 

 Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
  • 25 dkg sárgarépa
  • 25 dkg fehérrépa
  • 20 dkg brokkoli
  • 40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 8 dl paradicsomszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál csilipor
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál csípős paprikakrém

A sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk. A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A brokkolit rózsáira szedjük. A zöldségeket a leszűrt csicseriborsóval együtt lábasba tesszük, felöntjük a paradicsomszósszal és 5-7 dl vízzel. Sóval, reszelt fokhagymával, csiliporral, római köménnyel, cukorral ízesítjük, és 30 perc alatt közepes lángon készre főzzük. A levest csípős paprikakrémmel tálalhatjuk. 

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

Köménymagleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 3 evőkanál zsír
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1, 2 liter víz
  • 2 karéj kenyér

A zsírt felolvasztjuk, átmelegítjük benne a köményt, hozzáadjuk a lisztet, és lassű tűzön kevergetve sötétebb színű rántást készítünk. Amikor kellően jó a színe, megpaprikázzuk, majd lassan felöntjük a vízzel, ekkor kerül bele a bele só is. Közepes lángon és addig főzzük, míg kicsit besűrűsödik, nem darabos, és szépen összeáll az íze. Magában, pirítóssal, csurgatott vagy buggyantott tojással is kínáhatjuk, de (külön) pirított tarhonya is remek levesbetét hozzá. 

Fotó és recept: Balázs Barbi (Instagram: asszonypajtás)

Fűszeres csirkehúsleves májgombóccal 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,2 kg csontos csirkemell
  • 2 darab babérlevél
  • 1-2 szem szegfűszeg
  • 1 kis rúd fahéj
  • 3-4 szem borókabogyó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paradicsom
  • 1,5 kg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, burgonya, kelbimbó, zöldborsó, zellergumó, karalábé, brokkoli vegyesen)
  • frissen őrölt bors

A májgombóchoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 20 dkg csirkemáj
  • 2 darab szikkadt zsemle
  • 1 tojás

A tisztított csirkemelleket (csontosan) a fűszerekkel, a tisztított vöröshagymával és fokhagymával, a paradicsommal együtt tegyük fel főni annyi vízbe, amennyi bőven ellepi. Főzzük kb. 1 órát. Közben a leveszöldségeket hámozzuk meg, daraboljuk fel nagyobb darabokra, 1 óra főzés után adjuk a leveshez. Sózzuk, borsozzuk a levest, takarékon főzzük további 1 óra alatt készre.
A májgombóchoz a finomra reszelt vöröshagymát dinszteljük puhára az olajon. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a késsel elkapart májat, a vízbe áztatott, kifacsart zsemléket és a tojást. Sóval, borssal ízesítsük. Hagyjuk állni a masszát legalább 20 percet, majd nedves kézzel formázzunk belőle kis gombócokat.  A levest szűrjük át, a leveszöldségeket és a húst vegyük külön. 15 perc alatt főzzük készre a májgombócot az átszűrt levesben. Tálaláskor kevés zöldséget tehetünk a levesbe, ezt karikázzuk fel, a többit tegyük el a csontról lefejtett csirkehússal együtt.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Leves és dietetika

A leves nemcsak finom, de dietetikai szempontból is kiváló fogás. Mivel az alapja víz vagy valamilyen alaplé, segít, hogy biztosítsuk a kellő napi folyadékbevitelt. Szintén magas víztartalma felel azért, hogy viszonylag alacsony kalóriatartalmú fogásról legyen szó (a csurig pakolt, zsírosabb húsrészekből készült gulyás persze kivétel), amit a zöldségek kiváló rost-, vitamin-, és ásványianyagforrássá is tesznek. A levesek rendkívül változatosan elkészíthetők, és remek maradékmentő fogások is lehetnek. Különösen a krémlevesek alkalmasak arra, hogy elnyeljék a már nem kicsattanó zöldségeket, és ezzel akár pénzt is meg tudjunk takarítani. Illesszük be minél többször az étrendünkbe ezeket a finomságokat!

Remekül elvagy csak folyadékon is? Olvasd el ezt a korábbi cikkünket, amiben a lébőjtkúrákkal kapcsolatos tudnivalókat szedtük össze. 

Kiemelt kép: Getty Images