Olvadó, aranyló sajt, mellé egy ropogós kenyér vagy finom saláta, és máris kész a tökéletes vacsora – legyen akár nyugis hétvége vagy rohanós hétköznap.
Hozzávalók 4 személyre:
2 kisebb padlizsán | 4 nagyobb paradicsom | 1 dl olívaolaj | 1 evőkanál római kömény | 1 evőkanál csilipehely (helyettesíthető aprított csilipaprikával) | 3 gerezd fokhagyma | 1 dl paradicsomszósz | só, bors | 1 evőkanál fűszerpaprika | fél-fél csokor koriander és petrezselyem | 50 dkg halloumi sajt
- A megmosott padlizsánt meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A paradicsom hegyes végét X alakban bevágjuk, forró vizet öntünk rá. 2 perc után kivesszük, lehúzzuk a héját, felkockázzuk.
- Az olívaolaj nagy részét serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a római köményt, a csilipelyhet és a vékonyra vágott fokhagymát. Beledobjuk a padlizsánt és a paradicsomot, ráöntjük a paradicsomszószt, sóval, borssal, fűszerpaprikával fűszerezzük. Lefedve közepes lángon készre főzzük 45 perc alatt. Időnként megkeverjük, ha szükséges, öntünk alá egy kis vizet.
- Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a finomra vágott koriandert és petrezselymet, megkeverjük, levesszük a lángról.
- A maradék olívaolajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és megsütjük benne az ujjnyi széles szeletekre vágott sajtot. Oldalanként 3-4 perc alatt roppanós lesz. Azonnal tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 711 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Nemes Nóra