Sült halloumi zalookkal (marokkói főtt padlizsán-paradicsom salátával)

Nemes Nóra receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Olvadó, aranyló sajt, mellé egy ropogós kenyér vagy finom saláta, és máris kész a tökéletes vacsora legyen akár nyugis hétvége vagy rohanós hétköznap.

Hozzávalók 4 személyre:

2 kisebb padlizsán | 4 nagyobb paradicsom | 1 dl olívaolaj | 1 evőkanál római kömény | 1 evőkanál csilipehely (helyettesíthető aprított csilipaprikával) | 3 gerezd fokhagyma | 1 dl paradicsomszósz | só, bors | 1 evőkanál fűszerpaprika | fél-fél csokor koriander és petrezselyem | 50 dkg halloumi sajt

  1. A megmosott padlizsánt meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A paradicsom hegyes végét X alakban bevágjuk, forró vizet öntünk rá. 2 perc után kivesszük, lehúzzuk a héját, felkockázzuk.
  2. Az olívaolaj nagy részét serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a római köményt, a csilipelyhet és a vékonyra vágott fokhagymát. Beledobjuk a padlizsánt és a paradicsomot, ráöntjük a paradicsomszószt, sóval, borssal, fűszerpaprikával fűszerezzük. Lefedve közepes lángon készre főzzük 45 perc alatt. Időnként megkeverjük, ha szükséges, öntünk alá egy kis vizet.
  3. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a finomra vágott koriandert és petrezselymet, megkeverjük, levesszük a lángról.
  4. A maradék olívaolajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és megsütjük benne az ujjnyi széles szeletekre vágott sajtot. Oldalanként 3-4 perc alatt roppanós lesz. Azonnal tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 711 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Nemes Nóra

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/09. lapszámában jelent meg.