A borongós, esős napokon mi lehetne melengetőbb, mint egy élénk színű, tartalmas és ínycsiklandó krémleves, ami kitűnő fogás lehet hétköznapokon, de akár a hétvégi ebéd részeként is? Már mutatjuk is a receptet!
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg pucolt sárgarépa (édes legyen, pl. a tompa, kerek végű) | olívaolaj | 1,2 liter leszűrt zöldségleves | 2 gerezd fokhagyma | 1 rúd fahéj | 3-4 cm-es hámozott gyömbérdarab | 1 darab vagy 2 teáskanál szárított, morzsolt csilipaprika | 2 dl natúr joghurt | 1 teáskanál frissen őrölt római kömény | fél lime leve | 1-2 evőkanál méz | só, frissen őrölt bors | 15 dkg szeletelt bacon | pár szál petrezselyem/koriander | csillikrém és tökmag-/pirított szezámmagolaj a tálaláshoz
- A megpucolt répákat daraboljuk fel, terítsük szét sütőpapíron, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, és 220 ºC-ra előmelegített sütőben süssük puhára, itt-ott ropogósra (35-40 perc). A sütéstől a répa még édesebb lesz.
- A megsült répát tegyük fazékba, öntsük fel a zöldséglevessel, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a fahéjrudat, a megpucolt, feldarabolt gyömbért és a csilit. Lefedve forraljuk össze, főzzük 15 percet, majd vegyük ki a fahéjat.
- Botmixerrel pürésítsük a levest, tegyük bele a joghurtot és a római köményt. Lime-lével savanyítsuk, mézzel édesítsük. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. A leves egyszerre legyen édeskés és kicsit savanykás a lime-tól, illetve csípős a csilitől, gyömbértől.
- A baconszeleteket zsiradék nélkül, tapadásmentes serpenyőben pirítsuk ropogósra, majd szedjük konyhai papírtörlőre, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután fogjuk tudni morzsolni. Tálaljuk a levest a baconmorzsával, friss petrezselyemmel/ korianderrel, csilikrémmel és tökmag- vagy szezámolajjal megcsepegtetve.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 457 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta