kelbimbó

Hétvégi gasztró: csodás receptek kelbimbóval

Érkeznek a piacokra a hazai kelbimbók, érdemes most főzni belőlük, mert most vannak a legjobb formában.

Sosem értettem, miért mumusa sokaknak a kelbimbó. Nemcsak mert kifejezetten finomnak találom komplex, kesernyés ízét, de szép színe, és hihetetlenül kedves megjelenése miatt is ez az egyik konyhai kedvencem. Ha hozzávesszük, milyen sokszínűen felhasználható alapanyagról van szó, és hogy szezonban (ami például most van) olcsó is, nem halogatható tovább, hogy a kétkedőket is e jópofa zöldség pártjára állítsuk. Három olyan receptet hozunk, ami a kelmimbó esküdt ellenségeiből is békepártit varázsol. 

Brokkolis, kelbimbós bulgur sertésszűzzel 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 40 dkg sertésszűz
  • frissen őrölt bors
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg paszternák
  • 20 dkg brokkoli
  • 20 dkg kelbimbó
  • 1 gerezd fokhagyma
  •  1 teáskanál kurkuma
  • 20 dkg bulgur
  • 1 darab citrom 

A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük puhára az olajon, majd adjuk hozzá a lehártyázott, apróra kockázott sertésszüzet. Sózzuk, borsozzuk, pirítsuk át, dinszteljük 10 percet. Közben a zöldségeket tisztítsuk meg, kockázzuk fel, adjuk ezt is a húshoz. Ízesítsük zúzott fokhagymával és kurkumával. Dinszteljük a keveréket 4-5 percet, majd szórjuk bele a bulgurt, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Lefedve főzzük 15 perc alatt készre, ha szükséges, adjunk még vizet hozzá. Sózzuk, borsozzuk, amint a bulgur megpuhult, facsarjuk hozzá a citrom levét, keverjük el.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Zöldséges gulyás és sült hagymás, sonkás pirítós 

Hozzávalók 4 adaghoz:

A leveshez:

  • olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg marhacomb
  • 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10 dkg zellergumó
  • 10 dkg karalábé
  • 1,5 dl paradicsomszósz
  • 15 dkg kelbimbó
  • 10 dkg brokkoli

A szendvicshez:

  • 20 dkg vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 4 közepes vagy 8 kicsi szelet kenyér
  • 1 evőkanál mustár
  • 15 dkg főtt sonka
  • 10 dkg sajt

A leveshez kevés olívaolajon dinszteljük meg az apróra kockázott vöröshagymát. Adjuk hozzá a felkockázott húst, pirítsuk meg. Szórjuk rá a pirospaprikát, kevergetve ezt is futtassuk át az olajon, majd öntsük fel a húst annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízesítsük a zúzott fokhagymával, sózzuk. Fedjük le, pároljuk a húst 1,5 órát, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot. Közben a zöldségeket pucoljuk meg, karikázzuk vagy kockázzuk fel. A kelbimbó és a brokkoli kivételével mindet adjuk a leveshez, majd öntsük fel a paradicsomszósszal, 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, fedjük le, főzzük kb. 45 percet. Ekkor adjuk hozzá a felezett kelbimbókat, a kis rózsákra szedett brokkolit, és főzzük további 10 percet a levest. A szendvicshez a megpucolt vöröshagymát felezzük meg, majd szeleteljük fel vékonyan. Serpenyőben, kevés olívaolajon nagy lángon süssük ropogósra a hagymát, papírtörlőn szétterítve hagyjuk kissé kihűlni.  A kenyereket kenjük meg vékonyan mustárral, helyezzünk rájuk sonka- és sajtszeleteket, majd melegszendvics-sütőben vagy 200 ºC-ra előmelegített sütőben pár perc alatt olvasszuk rá a sajtot. Tálaláskor halmozzuk rá a sült hagymát.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Sültzöldség-saláta fetával 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg paszternák (helyettesíthető fehérrépával)
  • 20 dkg sütőtök (vagy édesburgonya)
  • 20 dkg brokkoli
  • 20 dkg kelbimbó
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb fej zöldsaláta vagy 10 dkg salátakeverék a tálaláshoz
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 20 dkg feta

A zöldségeket tisztítsuk meg, daraboljuk nagyjából azonos méretűre. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, halmozzuk rá a zöldségeket, szórjuk meg tengeri sóval, csepegtessük meg olívaolajjal. A tepsit toljuk 230 ºC-ra előmelegített sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük ropogósra a zöldségeket. Hagyjuk hűlni, majd tálban forgassuk össze a tisztított zöldsalátával. A mézet és a balzsamecetet keverjük össze, csepegtessük meg vele a zöldségeket. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, végül morzsoljuk rá a fetát, és azonnal tálaljuk.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Egészségügyi előnyök

A legjobbat a végére hagytuk. A kelbimbó nemcsak finom és gusztusos, de nagyon egészséges is! Ez a kedves kis zöld káposztaféle a legegészségesebb ételek közé tartozik, már ami a vitamin- és ásványi anyag-, valamint fitonutriens-tartalmát illeti. Egy adag relatíve kevés kalóriát, viszont rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Ráadásul zöldség létére még a fehérjetartalma is kifejezetten magasnak számít! Nos, van még kifogás? 

Múlt heti hétvégi gasztrónkat, szuper sütőtökös receptekkel olvastad? 

Kiemelt kép: Getty Images