legjobb mángold receptek mángold krémleves

Hétvégi gasztró: készítsünk finomat mángoldból!

A hazai konyhában kissé mellőzött terményből sokféle, változatos és egészséges ételt készíthetünk.

Tinikorom előtt azt se tudtam, eszik-e vagy isszák: csak nyolcadikban esett meg, hogy egy barátnőm családjánál ettem egy mángoldból készült, a spenóthoz hasonló főzeléket. Egyből nagyon finomnak találtam, és azóta amikor csak lehet, szívesen eszem mángoldból készült ételeket. Pár éve Olaszországban kóstoltam a mángold és a brokkoli szerelemgyerekeként leírható, kesernyés rapinit, ami szintén nagyon kedvemre való volt, és ott jöttem rá arra is, hogy a mángold karakteres ízéhez nem kell sok fűszer vagy más hozzávaló. Akkor működik a legjobban, ha finom ízesítéssel emeljük ki. Mint ahogy a most következő, legjobb mángold receptek mindegyikében: ezek a legjobb oldalát mutatják meg ezt a szezonális zöldségnek. 

A legjobb mángold receptek:

Pankómorzsás tengeri halfilé csicseriborsós mángolddal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg tengeri halfilé
  • bors
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 csapott teáskanál morzsolt csili
  • 10 dkg pankómorzsa (helyettesíthető nagy szemű házi zsemlemorzsával)
  • olaj a sütéshez
  • 25 dkg mángold (használhatunk helyette leveles spenótot)
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom leve
  • 25 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 2-3 szál újhagyma

Ha mirelit halat használunk, teljesen olvasszuk ki, csepegtessük le. Sózzuk meg, majd forgassuk meg a lisztben, a felvert, enyhén sózott tojásban, végül könnyedén mártsuk meg a csilivel kevert pankómorzsában. Ne nyomogassuk rá a morzsát, hogy könnyű, ropogós legyen a bunda. Közepesen forró olajban süssük a halszeletek mindként oldalát ropogósra (oldalanként 2-3 perc). Papírtörlőn csepegtessük le.  A megmosott, lecsepegtetett, csíkokra vágott mángoldot serpenyőben az olívaolajon fonnyasszuk meg, ízesítsük frissen őrölt borssal, kevés sóval és a citrom levével. Keverjük össze a lecsöpögtetett csicseriborsóval és a felkarikázott újhagymával. Kínáljuk a hal mellé.

legjobb mángold receptek

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Mángoldos, kapribogyós krumplisaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg újkrumpli (apróbb szemű)
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg mángold (helyettesíthető friss spenóttal)
  • fél citrom leve
  • 20 dkg koktélparadicsom,
  • 1 fej lila hagyma
  • 10 dkg ecetes kapribogyó (vagy kaprigyümölcs)

Az újkrumplit mossuk meg, egészben főzzük meg sós vízben. Szűrjük le, hagyjuk teljesen kihűlni, hámozzuk. Karikázzuk vagy daraboljuk fel a krumplit, tegyük félre.  Nagy serpenyőben olívaolajon a zúzott fokhagymával együtt fonnyasszuk meg a felcsíkozott mángoldot/spenótot. Adjuk hozzá a krumplit, sózzuk, borsozzuk.  Tegyük át egy tálba, locsoljuk meg citromlével, keverjük hozzá a feldarabolt paradicsomot, a felkockázott lila hagymát, a kapribogyót, majd a kapribogyó ecetes levéből is kanalazzunk rá. Hagyjuk a salátát érni 2-3 órát. 

Mángoldos-fetás cannelloni paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg mángold (helyettesíthető ugyanennyi leveles spenóttal)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 25 dkg cottage cheese
  • 20 dkg feta sajt
  • frissen őrölt bors
  • 25 dkg cannelloni tészta
  • 80 dkg hámozott
  • darabolt paradicsom (konzerv)
  • 1 csokor bazsalikom

A megmosott, lecsöpögtetett mángoldot csíkozzuk fel vékonyra, majd serpenyőben, 1 evőkanál olívaolajon fonnyasszuk meg a zúzott fokhagymával együtt. Keverjük el a cottage cheese-zel, morzsoljuk hozzá a fetát, sózzuk, borsozzuk.  Töltsük a krémet a nyers cannellonikba, helyezzük őket tűzálló tálba szorosan egymás mellé. A darabolt paradicsomot öntsük tálba, keverjünk hozzá 1 evőkanál olívaolajat, sózzuk meg, ízesítsük aprított bazsalikommal. Szedjük a tésztacsövekre, fedjük le alufóliával. 220 ºC-ra előmelegített sütőben süssük készre 35 perc alatt.

legjobb mángold receptek

Recept és fotó: Vrábel Krisztina

Mindent a mángoldról

A mángold egy a répafélék családjába tartozó, alacsony kalóriatartalmú zöldség. Kifejezetten régi kultúrnövényünk, melyet a 17. századtól széles körben termesztettek Európában, Ázsiában pedig több ezer éve kultiválják. Ennek ellenére ma viszonylag kevesen, keveset használják a hazai konyhákban, vélhetően kesernyés íze és méregzöld színe miatt, és mert nem ismerik a legjobb mángold receptek titkát. Őse valószínűleg a vadon termő tengeri répa, rokona a cékla és a sárgarépa is, itthon pedig többnyire kétféle mángoldot termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetű levél- vagy metélőmángoldot, valamint a száráért termesztett bordás mángoldot: mindkettő ehető, jó ízű. A mángold kifejezetten gazdag A-vitaminban, C-vitamin tartalma és pektintartalma szintén kiemelkedő. A mángold novemberben frissen szedhető, szezonális, vitaminokban rendkívül gazdag, jó ízű termény, amiből ilyentájt érdemes minél többféle finomságot készíteni.

A mángold egyik nagy előnye, hogy nagyon szárazságtűrő, ezért a klímaváltozáshoz alkalmazkodva is egyre nagyobb mennyiségben fogyasztjuk majd. Ebből a cikkünkből további szárazságtűrő növényeket ismerhetsz meg. 

Kiemelt kép: Getty Images