Tinikorom előtt azt se tudtam, eszik-e vagy isszák: csak nyolcadikban esett meg, hogy egy barátnőm családjánál ettem egy mángoldból készült, a spenóthoz hasonló főzeléket. Egyből nagyon finomnak találtam, és azóta amikor csak lehet, szívesen eszem mángoldból készült ételeket. Pár éve Olaszországban kóstoltam a mángold és a brokkoli szerelemgyerekeként leírható, kesernyés rapinit, ami szintén nagyon kedvemre való volt, és ott jöttem rá arra is, hogy a mángold karakteres ízéhez nem kell sok fűszer vagy más hozzávaló. Akkor működik a legjobban, ha finom ízesítéssel emeljük ki. Mint ahogy a most következő, legjobb mángold receptek mindegyikében: ezek a legjobb oldalát mutatják meg ezt a szezonális zöldségnek.
A legjobb mángold receptek:
Pankómorzsás tengeri halfilé csicseriborsós mángolddal
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg tengeri halfilé
- só
- bors
- 10 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 csapott teáskanál morzsolt csili
- 10 dkg pankómorzsa (helyettesíthető nagy szemű házi zsemlemorzsával)
- olaj a sütéshez
- 25 dkg mángold (használhatunk helyette leveles spenótot)
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- fél citrom leve
- 25 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
- 2-3 szál újhagyma
Ha mirelit halat használunk, teljesen olvasszuk ki, csepegtessük le. Sózzuk meg, majd forgassuk meg a lisztben, a felvert, enyhén sózott tojásban, végül könnyedén mártsuk meg a csilivel kevert pankómorzsában. Ne nyomogassuk rá a morzsát, hogy könnyű, ropogós legyen a bunda. Közepesen forró olajban süssük a halszeletek mindként oldalát ropogósra (oldalanként 2-3 perc). Papírtörlőn csepegtessük le. A megmosott, lecsepegtetett, csíkokra vágott mángoldot serpenyőben az olívaolajon fonnyasszuk meg, ízesítsük frissen őrölt borssal, kevés sóval és a citrom levével. Keverjük össze a lecsöpögtetett csicseriborsóval és a felkarikázott újhagymával. Kínáljuk a hal mellé.
Mángoldos, kapribogyós krumplisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg újkrumpli (apróbb szemű)
- só
- frissen őrölt bors
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg mángold (helyettesíthető friss spenóttal)
- fél citrom leve
- 20 dkg koktélparadicsom,
- 1 fej lila hagyma
- 10 dkg ecetes kapribogyó (vagy kaprigyümölcs)
Az újkrumplit mossuk meg, egészben főzzük meg sós vízben. Szűrjük le, hagyjuk teljesen kihűlni, hámozzuk. Karikázzuk vagy daraboljuk fel a krumplit, tegyük félre. Nagy serpenyőben olívaolajon a zúzott fokhagymával együtt fonnyasszuk meg a felcsíkozott mángoldot/spenótot. Adjuk hozzá a krumplit, sózzuk, borsozzuk. Tegyük át egy tálba, locsoljuk meg citromlével, keverjük hozzá a feldarabolt paradicsomot, a felkockázott lila hagymát, a kapribogyót, majd a kapribogyó ecetes levéből is kanalazzunk rá. Hagyjuk a salátát érni 2-3 órát.
Mángoldos-fetás cannelloni paradicsommal
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg mángold (helyettesíthető ugyanennyi leveles spenóttal)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg cottage cheese
- 20 dkg feta sajt
- só
- frissen őrölt bors
- 25 dkg cannelloni tészta
- 80 dkg hámozott
- darabolt paradicsom (konzerv)
- 1 csokor bazsalikom
A megmosott, lecsöpögtetett mángoldot csíkozzuk fel vékonyra, majd serpenyőben, 1 evőkanál olívaolajon fonnyasszuk meg a zúzott fokhagymával együtt. Keverjük el a cottage cheese-zel, morzsoljuk hozzá a fetát, sózzuk, borsozzuk. Töltsük a krémet a nyers cannellonikba, helyezzük őket tűzálló tálba szorosan egymás mellé. A darabolt paradicsomot öntsük tálba, keverjünk hozzá 1 evőkanál olívaolajat, sózzuk meg, ízesítsük aprított bazsalikommal. Szedjük a tésztacsövekre, fedjük le alufóliával. 220 ºC-ra előmelegített sütőben süssük készre 35 perc alatt.
Mindent a mángoldról
A mángold egy a répafélék családjába tartozó, alacsony kalóriatartalmú zöldség. Kifejezetten régi kultúrnövényünk, melyet a 17. századtól széles körben termesztettek Európában, Ázsiában pedig több ezer éve kultiválják. Ennek ellenére ma viszonylag kevesen, keveset használják a hazai konyhákban, vélhetően kesernyés íze és méregzöld színe miatt, és mert nem ismerik a legjobb mángold receptek titkát. Őse valószínűleg a vadon termő tengeri répa, rokona a cékla és a sárgarépa is, itthon pedig többnyire kétféle mángoldot termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetű levél- vagy metélőmángoldot, valamint a száráért termesztett bordás mángoldot: mindkettő ehető, jó ízű. A mángold kifejezetten gazdag A-vitaminban, C-vitamin tartalma és pektintartalma szintén kiemelkedő. A mángold novemberben frissen szedhető, szezonális, vitaminokban rendkívül gazdag, jó ízű termény, amiből ilyentájt érdemes minél többféle finomságot készíteni.
Kiemelt kép: Getty Images