Egy sötét, esős délutánon nincs jobb, mint bekuckózni a kanapéra egy bögre forró itallal, illetve némi édességgel, nem igaz? Akkor jöjjön a recept, ami még a legkomorabb őszi napokat is feldobja!
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű formához:
A tésztához: 25 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 evőkanál porcukor | 12 dkg vaj/margarin | 1 tojás
A tökkrémhez: 50 dkg sütőtök (tisztított mennyiség) | 5 dkg cukor | 1 teáskanál őrölt fahéj | 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja | 15 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone | 2 tojás
A sós karamellhez: 5 dkg kristálycukor | 3 dkg vaj/margarin | 1,5 dl habtejszín | tengeri só
- A tésztához a porcukorral elkevert lisztet morzsoljuk el a hideg, kockázott vajjal/margarinnal. Adjuk hozzá a tojást, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, tegyük a befóliázott cipót 30 percre a hűtőszekrénybe.
- A krémhez a felkockázott tököt főzzük puhára, szűrjük le, villával törjük össze. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a narancs reszelt héját és a krémsajtot. Keverjük el az egész tojásokkal.
- A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, tegyük egy 24 cm átmérőjű piteformába úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme legyen, az alját szurkáljuk meg villával.
- Simítsuk rá a tökkrémet, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben süssük készre 35 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe.
- A karamellhez a cukrot szórjuk világos aljú lábosba, kevergetve készítsünk belőle világos karamellt. Adjuk hozzá a lágy vajat/margarint, a felmelegített tejszínt, keverjük simára. Ízesítsük nagy csipet tengeri sóval. A torta tetejét csurgassuk meg a karamellel.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 35 PERC
KALÓRIA 3928 KCAL/EGÉSZ PITE
Recept és fotó: Vrábel Kriszta