Eleve szeretem a káposztaféléket, rajongok a fehér káposztáért, a kínai és magyar kelért, de még a kelbimbóért is. A lila káposztát viszont közülük is megkülönböztetett figyelemmel keresem ilyentájt, és egészen tél végéig a piacon. Rajongásom oka, hogy a lila káposzta élénk színe miatt a legegyszerűbb káposztás ételből is szemet gyönyörködtető finomságot varázsol, és hiába ment fel ennek a zöldségnek az ára is, ha kiadósságához mérjük azt, rájövünk, még mindig a kifejezetten takarékos alapanyagok közé tartozik.
Finom sósan, erősen borsozva, köményesen, de jól áll neki az is, ha kicsit édesen, esetleg valamilyen gyümölccsel kombináljuk, és nem sértődik meg akkor sem, ha kap egy kis alkoholt is, miközben párolódik.
Ma három olyan receptet hozunk, amelyek ennek a gyönyörű zöldségnek a legjobb oldalát domborítják ki.
Fokhagymás tejföllel sült lapocka almás lila káposztával
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg tejföl
- 1 kg sertéslapocka
- 2 teáskanál só
- 1-2 evőkanál zsír (vagy olaj)
A körethez:
- 1 kg lila káposzta
- 3 darab alma
- 3 dl száraz vörösbor
- 2 rúd fahéj
- 2 teáskanál méz
- 1 teáskanál só
- 1 dl víz
A fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük, összekeverjük a tejföllel. A húst megsózzuk, majd lefedhető, hőálló tálba tesszük. A hús tetejét megkenjük tejföllel, mellé rakjuk a zsírt (vagy olajat), majd lefedve 2 órán át sütjük 180 ºC-ra előmelegített sütőben. Megnézzük, megpuhult-e a hús, ha igen, akkor lefedés nélkül további 30 percig sütjük. (Ha nem, még sütjük kicsit lefedve, utána pirítunk rá.) A sütőből kivéve, szeletelés előtt 15 percig pihentetjük. Amíg sül a hús, elkészítjük a káposztát: a lila káposzta torzsáját eltávolítjuk, a káposztát legyaluljuk, majd nagy lábasba tesszük. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, majd a káposztához adjuk. Hozzáadjuk a bort, a fahéjat, a mézet, a sót, a vizet, majd lefedve, néha megkavarva, alacsony hőfokon puhára pároljuk 30-40 perc alatt. A húst a káposztával tálaljuk.
Ázsiai lencsesaláta káposztával, virslivel
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 30 dkg lila káposzta
- 3 evőkanál szezámolaj
- 2-3 evőkanál fehérborecet
- 1 gerezd fokhagyma
- 4-5 evőkanál teriyaki-szósz
- só
- 8 szál virsli
- 1 teáskanál csilikrém
- 25 dkg apró szemű főtt lencse (konzerv)
- 4-5 szál újhagyma
- 1 csokor friss koriander (petrezselyem is megfelel)
- 10 dkg rukkola
- 5 dkg retekcsíra
- fél lime
A káposztát szeljük fel vékonyan, majd dinszteljük 2 evőkanál szezámolajon 20 percet. Közben adjuk hozzá a fehérborecetet, a zúzott fokhagymát és a teriyaki-szószt. Enyhén sózzuk meg. A felkarikázott virslit pirítsuk meg a maradék szezámolajon a csilikrémmel együtt. A lencsét csepegtessük le, keverjük el a dinsztelt káposztával és a virslivel, hagyjuk kihűlni. Amikor hideg, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, a finomra vágott koriandert, a rukkolát és a retekcsírát. Végül csepegtessük meg lime-lével, és tálaljuk. Tipp: Ha valaki nem konzerv lencséből készíti, sós-babérleves vízben főzze puhára a barna lencsét, szűrje le, és kihűlés után adja a többi hozzávalóhoz.
Lila káposztás rétes
Hozzávalók 12 szelethez/2 rúdhoz:
- 1 adag leveles tészta
A töltelékhez:
- 1 kg lila káposzta
- 5 dkg vaj/margarin
- olvasztva
- 2 dl víz
- só
- bors
- őrölt kömény
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 tojás a kenéshez
A káposztát lereszeljük, az olvasztott vajjal/margarinnal és a vízzel egy lábosba tesszük. 10-15 percig néhányszor megkeverve pároljuk. Félretesszük hűlni. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a köményt és a zsemlemorzsát is. A tölteléket a kinyújtott tésztába töltjük, lekenjük tojással, az alapreceptben leírt módon megsütjük.
Nemcsak finom, egészséges is!
A lila vagy vörös káposzta sötétvöröses, lilás színéről kapta a nevét, amelyet az antocián nevű vegyületnek köszönhet. Ez az a vegyület, ami a superfoodnak kikiáltott bogyós gyümölcsök egy részének is fontos hatóanyaga, és kiemelkedő érvédő, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A lila káposztában emellett élelmi rostok, jó minőségű szénhidrátok, sok vitamin, kálium és egyéb nélkülözhetetlen ásványi anyagok is megtalálhatók. A magas rosttartalomnak hála a lilakáposzta remek eszköz, ha emésztésünket szeretnénk serkenteni, káliumtartalma pedig azért felel, hogy vérnyomást szabályozó zöldségként is számíthassunk rá. Kiváló alapanyaga savanyúságnak, akár kimchinek is, ráadásul a benne lévő színanyag olyan erős, hogy tojásfestésre is használhatjuk majd tavasszal (érdemes vékony gumikesztyűt húzni, amikor dolgozunk vele.)
Kiemelt kép: Getty Images