Magában is finom, de ételek alkotóelemeként is remekül működik az alma – akár édes, akár sós fogásról van szó, mindegyikhez illik.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg édesburgonya | 45-50 dkg alma | 1 fej vöröshagyma | olívaolaj | 1 gerezd fokhagyma | 1 evőkanál currypor | 1-1 mokkáskanál morzsolt csili és őrölt fahéj | 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér vagy 1 kávéskanál gyömbérpor | kb. 1,5 liter leszűrt zöldségleves | 1 dl natúr joghurt | só, frissen őrölt bors | 5 dkg cheddar sajt | 1 darab gránátalma | friss zöldfűszer (pl.: menta, petrezselyem vagy koriander) a tálaláshoz
- Hámozzuk meg, majd kockázzuk fel az édesburgonyát és a kicsumázott almát, a tisztított vöröshagymát negyedeljük fel.
- Fazékban, kevés olívaolajon dinszteljük őket pár percet az aprított fokhagymával, a curryvel, a csilivel, a fahéjjal és a gyömbérrel együtt.
- Öntsük fel a zöldséglevessel, forraljuk fel, takaréklángon 20-25 perc alatt főzzük puhára, majd botmixerrel krémesítsük. Adjuk a leveshez a joghurtot, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
- A leves egyszerre legyen édeskés és kicsit savanykás a joghurttól, csípős a csilitől és a gyömbértől. A reszelt cheddar sajttal, gránátalmaszemekkel és zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 361 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta