A Nők Lapja Konyha Desszert különszámában többek között illatos fűszerekkel, fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal, vaníliával és mennyei zöldfűszerekkel dolgoztunk – és íme, az egyik kedvenc receptünk mind közül, amit legalább annyira érdemes kipróbálni hétköznapokon is, mint újévkor.
Hozzávalók 16 darabhoz:
A tésztához: 2 dl langyos tej | 1 teáskanál cukor | 1,5 dkg friss élesztő | 1 tojás | 3 dkg zsír | 35 dkg finomliszt | fél teáskanál só
A töltelékhez: 2 közepes fej lila hagyma | 2 evőkanál zsír (helyettesíthető vajjal) | 1 teáskanál kakukkfű | 1 evőkanál friss rozmaring, apróra vágva | csipet só és frissen őrölt bors
A szóráshoz: 5 dkg reszelt sajt (gouda, trappista, edami) | 1 evőkanál hagymavirágmag (vagy szezámmag)
- A tésztához tálba öntjük a langyos tejet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A tálat letakarjuk, 10 percig hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Közben a tojást felütjük és felverjük. Körülbelül a negyed részét félretesszük a kenéshez, a többit az élesztős tejhez adjuk. Rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a zsírt is. Kézzel vagy géppel kidagasztjuk. Amikor puha, de nem ragacsos a tésztánk, rugalmas, és elválik az edény falától, a tálat letakarjuk, és 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a tölteléket: a tisztított lila hagymát apróra vágjuk, és a zsiradékon aranyszínűre sütjük. Meghintjük a kakukkfűvel, a rozmaringgal, csipet sóval és borssal. Szobahőmérsékletűre hűtjük.
- A megkelt tésztából kiütögetjük a levegőt, majd két egyforma részre osztjuk. Mindkettőt gömbölyítjük, és fóliával letakarva 15-20 percig pihenni hagyjuk. Ezután a cipókból 32-35 cm átmérőjű körlapokat nyújtunk.
- Az egyikre rákenjük a hagymás tölteléket, azután befedjük a másik tésztával. A két tésztalapot óvatosan tovább nyújtjuk, kb. 40-45 cm átmérőjű körlappá. Pizzavágóval 16 egyforma cikkre vágjuk.
- A háromszögeket a talpuknál kezdve lazán feltekerjük, és sütőpapírral borított tepsire fektetjük. A tepsit fóliával letakarjuk, és a kifliket kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük. Közben a sütőt 200 ºC-ra előmelegítjük.
- A megkelt kifliket megkenjük a félretett tojással, teszünk rá egy-egy csipet sajtot, meghintjük a hagymavirágmaggal, és a tepsit betoljuk a forró sütőbe. A kifliket 20- 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 20-25 PERC
KALÓRIA 140 KCAL/DARAB
Recept: Tóthné Libor Mária
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes