libaragu

Fehér babos, sárgarépás libaragu nem csak Márton-napra

Novemberben a libás fogásoké a főszerep.

Ha évente csak egyszer adózunk a libaevésnek, adjuk meg a módját, és készítsünk belőle valami különleges finomságot! Mutatjuk is, hogy hogyan!

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg száraz fehér bab | 3 darab babérlevél | só, bors | 2-3 fej vöröshagyma | olaj | 6 darab filézett libacomb bőr nélkül | 1 gerezd fokhagyma | 1 teáskanál borsikafű | 4 szál sárgarépa (kb. 50 dkg) | 2 dl főzőtejszín | 1 evőkanál étkezési keményítő

  1. A babot sós, babérleveles vízben megfőzzük közepes lángon, majd leöntjük a levét.
  2. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a 2×2 cm-es kockákra darabolt húst, együtt pirítjuk tovább.
  3. Amikor a hús elveszítette a nyers színét, sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával, 2 darab babérlevéllel és a borsikafűvel ízesítjük. Annyi vizet adunk hozzá, amennyi épp ellepi, és közepes lángon pároljuk (kb. 1 óra), az elpárolgott vizet pótoljuk.
  4. Amikor majdnem megpuhult, beledobjuk a hámozott, nagyobb darabokra vágott sárgarépát, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Rövidesen a leszűrt főtt babot is hozzáadjuk, a tejszínnel és a kevés hideg vízzel kikevert keményítővel gazdagítjuk. Összeforraljuk, tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 970 KCAL/ADAG

Recept: Tobai Róbert
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/11. lapszámában jelent meg.