Díszítsünk brownie-karácsonyfát: narancsos-étcsokoládés brownie

Varázsoljuk ünnepivé a desszertet is!

Könnyedén ünnepivé teheted a család kedvenc brownie-ját, ha háromszögekre vágod az elkészült süteményt, és karácsonyfához hasonlóan feldíszíted. Látványos, egyszerűen kivitelezhető ötletet adunk hozzá, plusz szuper brownie-receptet is ajánlunk.

Hozzávalók kb. 12 darabhoz:

A tésztához: 1 dl tej | 10 dkg vaj/margarin + a formához | 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor | 17,5 dkg cukor | fél dl natúr joghurt | 1 tojás | csipet só | fél teáskanál szódabikarbóna | 12,5 dkg liszt + a formához | 2 (kezeletlen) narancs reszelt héja
A krémhez: 4 dl tej | 7,5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 25 dkg vaj/margarin | 10 dkg étcsokoládé | 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 2 (kezeletlen) narancs reszelt héja
A díszítéshez: fehér és arany cukorgyöngy | 1-2 kezeletlen narancs héja

  1. A tésztához a tejet, a vajat/margarint, a kakaóport és a cukrot vízgőz fölött megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a joghurtot és a tojást, végül a sóval és szódabikarbónával elkevert lisztet és a narancshéjat is beleforgatjuk fakanállal.
  2. A masszát magas peremű, sütőpapírral bélelt, kb. 20×30 cm-es, tepsibe töltjük, és 170 ºC-ra előmelegített sütőben 14-16 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük, vízszintesen 2 lapba vágjuk.
  3. A krémhez 3 dl tejet felforralunk a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Ha kihűlt, kihabosítjuk a puha vajjal/margarinnal, hozzáforgatjuk az olvasztott étcsokoládét, a kakaóport és a reszelt narancshéjat.
  4. A krém felével összetöltjük a lapokat, majd téglalapokra vágjuk, azokat pedig egyenlő szárú, magas háromszögekre szeleteljük.
  5. A maradék krémet sima csöves habzsákba tesszük, csepp formában díszítjük a háromszögeket. Cukorgyönggyel megszórjuk, és lehetőleg nagyobb darabokban lehámozott narancshéjból szúrt csillagokkal díszítjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.

Ha szeretnél tönköt a fának, 5 dkg étcsokoládét olvassz meg gőz felett vagy mikróban, öntsd karácsonyi cukorbot mintás bonbonformába, és hűtőben dermeszd ki!

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 14-16 PERC
KALÓRIA 462 KCAL/DARAB

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2023/02. lapszámában jelent meg.
A magazint keresd az újságárusoknál!

Desszert