Az Egyesült Királyságban a különleges desszertnek kötelező helye van a karácsonyi asztalon, a szenteste nem lenne teljes nélküle. Bemutatjuk a különleges süteményt.

Szinte nincs is olyan angolszász karácsonyi film vagy könyv, amiben így vagy úgy ne jelenne meg a karácsonyi puding, mint a téli ünnepkör kötelező eleme. De ne valami klasszikus pudingot képzeljünk el, nem ám! Az angol karácsonyi puding inkább sütemény. A desszertnek nagy múltja van, egészen a középkorig nyúlik vissza.

A karácsonyi pudingként ismert desszert legkorábbi formái inkább sós, mintsem édesek voltak, mivel hús és gyökérzöldségek keverékéből készült. Később azonban változott a receptúra, szárított vagy kandírozott gyümölcsöket adtak hozzá, így kapta a „szilvapuding” nevet is, mivel a „szilva” akkoriban Britannia-szerte az aszalt gyümölcsök gyűjtőneve volt. Az 1600-as évek közepére már megszokott karácsonyi desszert lett, egészen Oliver Cromwell és a puritánok hatalomra jutásáig, akik a süteményt is betiltották a karácsonyi szokásokkal együtt. Néhány évtizeddel később azonban már I. György király ült a trónon, akit „pudingkirálynak” is neveztek mert szenvedélyes hódolója volt a csemegének. A puding népszerűsége azóta is töretlen.

A sütemény tálalásához azóta hozzákapcsolódott egy kedves hagyomány is, az egyik adagba egy érmet, más esetben egy szem mandulát rejtenek, ami a megtalálójának különös szerencsét hoz.

A karácsonyi puding rítusa

A karácsonyi puding általában aszalt gyümölcsök, kandírozott citrusfélék héjának kombinációjából készül, sűrű, ragadós piskótatésztában. Fahéjjal, rummal és fűszerekkel ízesítve. A hagyományos karácsonyi puding elkészítése valóságos kis szertartás az angol családoknál, amit általában az adventi időszak előtti utolsó vasárnapon, vagyis öt héttel karácsony előtt bonyolítanak le. A pudingot aztán egészen karácsony napjáig hűvös, száraz helyen tárolják, és csak a tálalás előtt melegítik fel újra.

karácsonyi pudding karácsonyi asztal

(Fotó: Canva)

Így készül a karácsonyi puding

A sütemény elkészítéséhez egyáltalán nem szükséges komolyabb szakértelem. Ráadásul rengeteg verzióban és fűszerezésben, ízasítésben elkészíthető az egyéni ízléstől és fantáziától függően. Érdemes megpróbálkozni az elkészítésével egy esős hangulatú délutánon – jó móka lesz az egész családnak.

Kenjünk ki vajjal bőségesen egy pudingformát. Egy nagyobb lábosban keverjük össze a cukrot, a vajat, a tejet, a datolyát, a mazsolát, a ribizlit, a vegyes gyümölcshéjat és a narancshéjat, majd forraljuk fel az egészet. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a szódabikarbónát. Szitáljuk bele a lisztet, a fahéjat és adjunk hozzá cseppnyi sót. Óvatosan keverjük össze a masszánkat majd öntsük a keveréket az előkészített pudingformába. Fedjük le két réteg sütőpapírral és pároljuk a pudingot egy forró vízzel teli lábas fölött két órán át. Karácsony napjáig hűvös, száraz helyen tároljuk. Az újramelegítés mikróban vagy gőz fölött történhet. Jó étvágyat!

Hozzávalók:

⅓ csésze barnacukor
1 csésze tej
12 datolya, kimagozva és apróra vágva
½ csésze mazsola
¼ csésze szárított ribizli (helyettesíthető más bogyóssal is)
¼ csésze kandírozott vegyes gyümölcshéj, apróra vágva
1 narancs héja
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csésze liszt
2 teáskanál őrölt fahéj

Kiemelt kép: Canva