Fényfüzérek borítják az utcát, meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún, alig pár hét, és itt a Karácsony. Mivel az ünnepi hangulathoz hozzátartozik az íncsiklandó finomságokkal teli asztal, amin mindenki megtalálhatja a kedvére való fogást, az ajándékvásárlás és nagytakarítás mellett fontos, hogy kellő időt szánjuk az ünnepi vacsora megtervezésére is. Hogyan?
A hazai pulykahús megbízható, ráadásul egészséges
A Karácsony jellemzően az az időszak, amikor automatikusan felmerül a pulykahús, leginkább azért, mert rendkívül sokféleképpen elkészíthető és változatos ételek alapanyaga lehet – lásd a sok-sok karácsonyi receptet, és persze mert finom ételek készíthetők belőle. Másrészt az is fontos szempont, hogy kedvezőek az élettani hatásai, és a magyar pulykahús esetében tudjuk, hogy mit veszünk és eszünk.
Az ellenőrzött (!), belföldi gazdaságokból származó hazai pulyka olyan egészséges, kalóriában szegény és fehérjében, ásványi anyagokban gazdag tápanyagforrás, amely számos variációban elkészíthető, valódi éke az ünnepi asztalnak, és arról sem kell lemondanod, hogy idén is valami különlegességet készíts a családnak.
Karácsonyi menü
Van olyan, akinek nem ünnep az ünnep a halászlé-töltött káposzta-bejgli triásza nélkül, és olyan is, aki minden évben valami újdonsággal rukkol elő. Ahány ház, annyi szokás, és ez így van jól, azonban mindannyiunk számára fontos, hogy a több napon át tartó ünnepi lakoma ne terhelje meg túlságosan a gyomrunkat, és ne vezessen oda, hogy januárban ne tudjuk begombolni a kedvenc ruhánkat.
Valójában Karácsonykor sem kell választanod az egészséges, és a finom ételek között, csupán tudatosan figyelned kell a megfelelő alapanyagokra. Ha a desszert készítésekor kerülöd a kristálycukrot, fehérlisztet, ha a gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó köretek helyett saláták, a nehéz vöröshúsok helyett pedig pulykahús mellett döntesz, már sokat tettél saját magad és a családod egészségéért.
Pulykavacsora karácsonykor
A pulykahús sokféleképpen elkészíthető, kalóriában szegény, fehérjében gazdag, és kedvező élettani hatásain túl rendkívül ízletes is, például készíthetsz pulykamellet, pulykacombot, vagy, ha igazán látványos főfogást szeretnél, tálalhatod egyben sütve, töltelékkel. Vékonyan szeletelve használhatod hidegtálak összeállításához. Illenek hozzá a gyümölcsök, mint a szilva, körte, gránátalma, vagy az olajos magvak, mint a dió, gesztenye.
A hús mellé kínálhatsz olívaolajjal, tökmagolajjal meglocsolt salátát, esetleg céklát, vöröslencsét, bulgurt, barnarizst, édesburgonyát, amelyek szintén szív-és alakbarát, emellett kimondottan finom alternatívái a burgonyapürének, olajban sült burgonyának.
A pulykahús mindig jó választás!
Ne feledkezzünk meg a belsőségekről sem: a pulykamáj olyan vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag alapanyag, amely házi pulykamájkrém szilvával tálalásban előételnek, reggelire vagy vacsorára is igazi különlegesség lehet. Kínálhatod friss kenyérrel, házi bagettel, pirítóssal, de akár friss zöldségekkel, mártogatósként is fogyasztható.
Legtöbbünknek az ünnepi menü elképzelhetetlen leves nélkül. Ha Te és a családod inkább a hagyományos ízeket kedvelitek, de már unjátok a halászlevelet, jó alternatíva a pulykanyakleves.
Az ünnepi menü leghangsúlyosabb eleme mindig a főétel, amelyhez szintén remek választás a pulykahús. Ha azok közé tartozol, akik minden évben valami különleges dologgal rukkolnak elő, bátran ajánljuk a tojáskrémmel vagy a gesztenyével töltött pulykamellet. Ezek amellett, hogy ízletesek, nagyon látványos fogások, és ha véletlenül nem fogynak el teljesen (ami egyébként nem valószínű), vékonyan szeletelve az ünnepi reggelihez is feltálalhatók.
Reméljük, sikerült megkönnyítenünk a készülődést, boldog és békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!
Kiemelt kép és fotók: Magyar Pulykaszövetség