Az ünnepvárás egyik kedvenc része, amikor az ember azt kezdi tervezni, mi is kerül majd az ünnepi asztalra.
Bár természetesen vannak olyan klasszikusok, amik nem maradhatnak el az asztalról, a legtöbben évről-évre szeretünk valami újdonságot is az asztalra tenni, ha más nem, a felfedezés öröme miatt. Mai cikkünkben három olyan levest (köztük egy vegetáriánus verziót) hozunk, amelyek tartalmasságuknál, szépségüknél vagy épp különleges fűszerezésüknél fogva méltók arra, hogy emeljék az ünnep fényét
Gyömbéres szárnyasleves roppanós zöldségekkel
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kg liba-kacsaaprólék
- 2 darab babérlevél
- 4-5 szem szegfűszeg
- 2 rúd fahéj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab paradicsom
- 3-4 cm friss gyömbér hámozva
- 60 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zöldborsó, gomba vegyesen)
- 25 dkg csirkemell
- só
- frissen őrölt bors
A tisztított, feldarabolt libát/kacsát a fűszerekkel, a tisztított, egyben hagyott hagymával, fokhagymával, paradicsommal, a szeletelt gyömbérrel együtt tegyük fel főni annyi vízbe, amennyi bőven ellepi, sózzuk. Főzzük alacsony lángon 2 órát, közben habozzuk le. A két óra elteltével szűrjük át. A gyökérzöldségeket, karalábét hámozzuk meg, vágjuk gyufaszálra. A megtisztított csirkemellet is vágjuk egészen vékony csíkokra. Tálalás előtt forraljuk fel a levesalapot, tegyük bele a csirkehúst és a zöldségeket, és 5 percet forralva főzzük a levest, ha szükséges. sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor kínálhatunk hozzá lime-ot, csilit, friss koriandert. Egy adag szénhidráttartalma 12 gramm.
Tipp: Az alaplevet korábban is elkészíthetjük, hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe. Felhasználás előtt szedjük le a tetejére kicsapódott zsírt!
Parmezános céklaleves kacsamájgombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg cékla
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg fehérrépa
- 20 dkg zellerszár
- 40 dkg hámozott kockázott paradicsom (1 konzerv)
- só
- 1-1 evőkanál szárított oregánó és kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál cukor
A gombóchoz:
- 25 dkg kacsamáj
- 1 tojás
- fél mokkáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg parmezán
A céklát és a répákat megpucoljuk, feldaraboljuk, és lábasba tesszük. Hozzáadjuk a felkarikázott zellerszárat és a paradicsomot, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Sózzuk, belekeverjük a fűszereket, reszelt fokhagymát, a cukrot, majd fedő alatt, közepes hőfokon 40 percig főzzük (ha szükséges, pótoljuk a vizet). Ezalatt elkészítjük a gombócot. A májat késes robotgéppel pépesre keverjük. Hozzáadjuk az enyhén felvert tojást, a sót, a reszelt fokhagymát és a zsemlemorzsát. Az egészet összekeverjük, hagyjuk pihenni 10 percet, majd gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő, enyhén sós vízben 5 perc alatt megfőzzük a gombócokat. Miután megpuhultak a zöldségek, a levest a gombóccal és reszelt parmezánnal tálaljuk.
Fetás-kurkumás karfiolkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olívaolaj
- 40 dkg karfiol
- 1 evőkanál őrölt kurkuma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,3 liter leszűrt zöldségleves
- só
- frissen őrölt bors
- 10 dkg feta sajt
- 1 dl natúr joghurt
- negyed citrom leve
- 1-2 csepp csilikrém (opcionális)
- 1 kis csokor petrezselyem vagy snidling a tálaláshoz
A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük puhára az olívaolajon. Adjuk hozzá a kis rózsákra szedett karfiolt és a kurkumát. Pirítsuk át a karfiolt a hagymával együtt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd öntsük fel kb. 1,2 liter zöldséglevessel. Sózzuk, frissen őrölt borssal szórjuk meg, és lefedve főzzük puhára a karfiolt. Mikor megpuhult, adjuk hozzá a fetát és a natúr joghurtot, botmixerrel turmixoljuk krémesre a levest. Ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal, citromlével, és ha szeretjük a csípőset, akkor egy kis csilikrémmel. Tálaljuk aprított petrezselyemmel vagy snidlinggel.
Karácsony, magyarul
A legtöbb hazai családban van néhány olyan fogás, ami minden évben helyet kap az asztalon, de azt, hogy pontosan melyek ezek, sokszor nemcsak a klasszikus karácsonyi hagyományok, hanem a család saját, akár egészen egyedi szokásai is meghatározzák. Van, ahol hal, máshol pulyka kerül az asztalra, sokaknál a töltött káposzta, másoknál a legkülönfélébb rántott húsok a nyerők. Vannak családok, ahol valamilyen gesztenyés fogás nélkül nem tudják elképzelni az ünnepet. Népszerűek a különféle majonézes saláták is (burgonya, kukorica), a süteményeknek pedig tényleg csak a fantázia szab határt. A bejgli a legtöbb helyen elmaradhatatlan, de hogy emellé, zserbó, hatlapos, mézes krémes, esetleg linzerek vagy más finomságok készülnek, már egészen egyéni. Mi néhány éve egy kehely fagylalttal dobjuk fel az estét, és cinkosan kacsintunk össze.
Érdekel, milyen érdekes szokások övezik a karácsonyt világszerte? Ezt a korábbi cikkünket ajánljuk figyelmedbe.
Kiemelt kép: Getty Images