Ha idén újítani szeretnél egy kicsit a repertoáron, töltsd meg lekvárral, krémmel az elkészült puszedliket, habcsókokat, linzereket. Utóbbihoz mutatunk egy remek receptet, a többiért pedig lapozd fel a Nők Lapja Konyha Desszert különszámát!
Hozzávalók 25-30 darabhoz:
A tésztához: 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | 10 dkg porcukor | 1 csomag vaníliás cukor | 20 dkg vaj/margarin | 1 tojássárgája
A fehérjehabhoz: 3 tojásfehérje | 10 dkg kristálycukor | 10 dkg porcukor
A töltelékhez: 20 dkg sűrű szilvalekvár
- A tésztához a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, hűtőben legalább 30 percig pihentetjük.
- A tésztát lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd 4-5 cm átmérőjű, sima szélű kiszúróval kiszaggatjuk.
- A darabokat sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, és 170 ºC-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A fehérjehabhoz a fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a porcukrot, és csillagcsöves habzsákból a kisült linzerkorongok peremére gyűrűket nyomunk belőle úgy, hogy a tészta szélétől 2-3 millimétert elhagyunk.
- 170 ºC-ra előmelegített sütőben 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük. A habkorongok közepét megtöltjük a szilvalekvárral.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 139 KCAL/DARAB
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes